Ceea ce formeaza identitatea unui oras, pe langa arhitectura, intersectii, trafic, parcuri sau muzee, sunt in primul rand locuitorii sai. Suntem obisnuiti sa traim intr-o bula a cunostintelor noastre si sa credem ca schimbarile in oras sunt catalizate doar de autoritatile locale, insa in realitate multe lucruri incep sa se intample sau modifice prin puterea exemplului personal.
Oamenii orasului si felul in care se manifesta declanseaza schimbari sensibile care duc, incet, dar sigur, la modelarea citadelei dupa nevoile lor. Teoria dezvoltarii sustenabile a oraselor a recunoscut comunitatea ca un jucator major intr-o adaptare si crestere sanatoasa a acestora si asta e un concept pe care trebuie sa il intelegem mai ales noi, cei care ne miscam pe strazi si ne lovim de probleme de zi cu zi. Ele trebuie identificate si, mai apoi, prin grupuri de cetateni hotarati, rezolvate.
BucurESTItu este o initiativa care scoate in fata povestile personale despre Bucuresti, oameni care dau suflet orasului si schimba lucrurile in bine, pas cu pas. Prin ochii oamenilor care il populeaza, orasul se vede subiectiv, ca o harta afectiva, un portret intim al unui oras ale caror dedesubturi stau inca necunoscute.
Prin povesti si proiecte dedicate metropolei, BucurESTItu da un exemplu de activism civic care pune in prim plan individul, ca samanta de idee si un prim pas catre un oras mai bun. Ce trebuie sa intelegem? Ca fiecare dintre noi poate da o mana de ajutor catre schimbarile pe care ni le dorim. Societatea civila incepe sa fie din ce in ce mai activa, asa ca putem sustine macar unul din proiectele deja derulate sau putem incepe, la randul nostru, un altul.