Ce-a de-a doua editie a festivalului de film UrbanEye este nu numai o invitatie irezistibila de a ne reintalni cu arhitectura si filmul, ci si un prilej de aducere-aminte. Doi dintre prietenii festivalului, arhitectii Catalina Ionita (co-fondator) si Mihai Alexandru au disparut prematur in recenta tragedie de la Colectiv. Actuala editie a festivalului este dedicata memoriei lor.
Vor urma cinci zile de filme si discutii inedite la Elvira Popescu, in care vom afla mai mult despre orase orin film.
1. Barbicania, filmul care va deschide in aceasta seara festivalul, este o incursiune in centrul artistic londonez Barbican. Artisti de toate soiurile care lucreaza si locuiesc in acest mare centru european isi deschid usa si sufletul in fata camerei. Regizori: Ila Beka si Louise Lemoine.
2. Daca sunteti curiosi unde si cum traiesc arhitectii, Where Architects Live (realizat de curatoarea Francesca Molteni) este cel mai bun mod de a face o incursiune in casele, apartamentele sau vilele acestora din Milano pana in Mumbai. Iar casele care se deschid sunt locuite de de nume sonore din lumea arhitecturii: Shigeru Ban, Mario Bellini, David Chipperfield, Zaha Hadid, Marcio Kogan etc.
3. Era o vreme cand firmele luminoase ale magazinelor erau la Varsovia adevarate opere de arta. In anii ’60-’70 cand statul ingradea creativitatea, erau una dintre putinele forme de manifestare ale actului artistic. In zilele noastre firmele lumininoase au ajuns intr-un muzeu care reinvie un trecut in filmul Neon, regia Eric Bednarski
4. Cum ar fi sa va mutati la bloc, intr-un oras-gigant ridicat din nimic in mijlocul desertului? Poate veti avea un raspuns dupa vizionarea documentarului The Land of Many Places, regia Adam Smith & Song Ting.
5. Kathputli, ultima colonie de magicieni si papusari din New Delhi ni se dezvaluie intre farmec si amenintarea disparitiei din cauza unui mall si a unui zgarie-nori. In filmul Tomorrow we disappear, regia Jimmy Goldblum si Adam M. Weber.