UPDATE:
The Artist a castigar la Gala Premiilor Oscar 5 statuete, printre care si cea pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun actor in rol principal.
De altfel, este primul film mut care castiga marele premiu dupa 83 de ani. Ultimul a fost Wings in 1929!
________________________________________________________________________
Probabil nimeni nu si-ar fi imaginat acum un an ca vom da buzna in cinematografe pentru a vedea un film mut. Si alb-negru. Ca vom face bucurosi o calatorie in timp, cand, spre finalul anilor ’20, starurile de cinema sufereau teribil in filme, dar nimeni nu scotea vreun cuvant si aproape nimeni nu visa ca va auzi intr-o zi sunete si voci venind dinspre panza alba a ecranului.
Si iata-ne in plina era a tehnologiei complicate si sofisticate, a 3D-ului si a digitalului, a salilor de cinema unde ochelari cu iz SF te fac sa ai senzatii fizice acute, iata-ne deci, devenind nostalgici. O nostalgie, se pare, cat se poate de serioasa, pentru ca The Artist a primit deja numeroase premii, de la Cannes si pana la Golden Globes, plus ca, mai mult ca sigur, nu va rata nici Oscarurile.
The Artist e un film sensibil, frumos si sensibil de frumos in acelasi timp. Este poate cel mai nostalgic si mai emotionant film despre cinema pe care l-am vazut de la Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore) incoace.
Povestea este cea a unui artist pusa in rama istorica a evolutiei cinematografului, asezata, la randul ei, in rama dramei universale a trecerii ireversibile a timpului si a necesitatii de a ne adapta.
Filmul incepe, cum altfel, decat intr-o sala de cinema de la finalul anilor ’20, cand nimeni nu se uita urat pe randul din spate daca faceai un pic mai mult zgomot; intr-o epoca in care filmul facea fericite sali pline la proiectii si cand orchestra sau cel putin un pianist acompaniau live forfota de pe ecran.
Actorul-actor e torturat in filmul din film, fiind fortat sa vorbeasca – iar scena devine emblematica pentru existenta lui, fiindca, in momentul in care marile studiouri cinematografice hotarasc trecerea la filmul vorbit, va avea de facut o alegere importanta.
George Valentin, care aminteste prin sonoritatea numelui de Rudolph Valentino, este intruparea artistului total dedicat, iar Jean Dujardin, despre care se stiau prea putine pana in prezent, reuseste un rol impecabil, cu un zambet larg de vedeta de film mut, care, prins intre doua epoci cinematografice, traieste drama evolutiei si a adaptarii la ceva nou.
Un film de Hollywood care se deruleaza chiar in inima studiourilor americane, facut de un francez (Michel Hazanavicius) cu o echipă internationala – The Artist este un elegant mise en abyme.
Filmul va avea premiera in Romania pe 24 februarie, chiar de Dragobete!