Festivalul Internaţional de Arta Circului va reuni spectacole din Suedia, Ucraina şi România, ce vor concura pentru trofeul Leul de Aur, între 20 septembrie şi 2 octombrie, la Bucureşti, informează un comunicat al Circului Globus, conform Mediafax.
Dresuri de animale, acrobaţii, magicieni, jonglerii, costume strălucitoare, adrenalină şi amuzament, acestea sunt ingredientele aduse în competiţie de cei trei concurenţi care se vor lupta pentru Leul de Aur, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Arta Circului de la Bucureşti.
Circ & Variete Globus a selectat două circuri celebre din Ucraina (Circul naţional) şi din Suedia (Circul Scott). Această triere s-a făcut după ce din concurs au fost eliminate circuri din America, Bulgaria, Germania, Italia şi Rusia.
În acest an va intra în concurs şi echipa Circ & Variete Globus, care va prezenta cea mai recentă producţie a sa, "Destinul Dacilor", la propriul sediu, în timp ce Circul Scott va evolua în Parcul Titan şi Circul Ucrainean - vizavi de Parcul Drumul Taberei. Reprezentaţiile Circ & Variete Globus vor avea loc în fiecare zi, de la ora 15.00, iar spectacolele circurilor internaţionale pot fi urmărite zilnic, de la orele 10.00 şi 18.30.
Circul naţional ucrainean va evolua în premieră pentru spectatorii români. Rădăcinile istorice ale instituţiei ajung până în timpurile renumitului circ sovietic, în care au activat o mare parte dintre artiştii ucraineni. În prezent, circul ucrainian participă cu succes la numeroase festivaluri internaţionale şi face parte din elita circurilor de pe întreg mapamondul. Atracţia spectacolului oferit de Circul naţional ucrainean va fi o dresură de foci. Ucrainenii vor mai avea în concurs dresuri de ponei şi elefanţi şi vor surprinde publicul şi cu salturi acrobatice spectaculoase, contorsionism combinat cu hula hoop sau triplu salt pe bară rusă.
Cirkus Scott din Suedia vine cu un spectacol modern, care include numere impresionante cu lei de mare, elefanţi, cai arabi, "roata morţii" şi acrobaţii pe sârmă la mare înălţime, iluzionism, precum şi momente savuroase de comedie. Pentru a sărbători cei 75 de ani ai Circului Scott, colonelul James McScott, unul dintre strămoşii directorului Robert Bronett, va aduce la Bucureşti un cufăr încuiat cu multe chei, care sunt ascunse undeva în interiorul circului. Robert Bronett împreună cu toţi muzicienii, artiştii, animalele şi copiii din public vor căuta aceste chei pentru a deschide cufărul şi a scoate comoara la lumină. Circul Scott prezintă un spectacol plin de umor şi căldură, artişti uimitori şi animale. Spectacolul se bazează pe cei 75 de ani de experienţă ai Circului Scott în producţia de spectacole, experienţa care i-a oferit un loc fruntaş printre cele mai îndrăgite circuri din ziua de astăzi.
Circ & Variete Globus va prezenta istoria poporului român într-o variantă modernă, în "Destinul dacilor", un spectacol filmic care îmbină dresura de lei cu prezentarea de păuni, cămile, lame, iar acrobaţiile la înălţime vor tăia cu siguranţă răsuflarea publicului. În firul epic sunt prinse impresionante numere de dans ale fecioarelor dace despletite purtând costume aurite, jocul şi obiceiurile fiilor Sarmizegetusei care ajung la Roma în căutarea prinţesei răpite de soldaţii împăratului. Atmosfera este completată de animale exotice aduse în arenă pentru a face plăcere cezarului. Numerele de dresură, cele de echilibristică şi cele de jonglerie se contopesc într-un tot unitar, într-un spectacol grandios în care sunt implicaţi peste 50 de artişti, un elefant, trei leoaice şi un leu, căţei, porumbei, căpriţe, ponei, cai, păuni şi pentru care s-a muncit sute de ore. Efortul lor nu poate rămâne fără ecou şi de aceea copiii, părinţii şi bunicii sunt invitaţi la un spectacol de zile mari, un spectacol pentru toate vârstele.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Artă a Circului se va încheia pe data de 2 octombrie, cu gala de decernare a premiilor pentru spectacolele aflate în competiţie. Decernarea premiilor se va desfăşura în cadrul unui spectacol grandios, ce va avea loc la sediul Circ & Variete Globus, de la ora 15.00, în care vor fi prezentate filme cu secvenţe din producţiile celor trei circuri participante şi momente artistice de circ şi dans.