Cand spui Muzeul de Arta Contemporana, multa lume se gandeste la Casa Poporului, la superba terasa cu vedere spre Marriott si viitoarea Biserica a Neamului, la coolness, la petreceri pana noaptea tarziu... Si lista ramane deschisa.
Dar cati dintre voi au vizitat in adevaratul sens al cuvantului MNAC? Expozitiile, temporare, sunt din cele mai diverse, de la arhitectura la arte plastice, fotografie sau instalatii.
Iar luna aceasta muzeul ne propune doua dintre cele mai interesante expozitii de care am auzit pe la noi: una despre tapiserii, iar alta dedicata unor artisti contemporani de prestigiu.
Reinnoirea tapiseriei contemporane din 1950 pana in zilele noastre
Vernisajul are loc miercuri, 7 decembrie, de la ora 18:30, insa daca vremea rea te tine in casa, o sa ai trei luni pline sa vezi expozitia, pana la sfarsitul lui februarie 2012. Artisti precum Picasso, Matisse, Le Corbusier, Miro sau Schlosser ne arata o noua fata: arta pe tapiserii, in 35 de lucrari din colectia Manufacturii Nationale Gobelins.
"Tehnica tesaturii lanii ofera curentelor si miscarilor din a doua jumatate a secolului XX un vast domeniu de exprimare: nonfigurativii (Messagier, Frydman), Arta conceptuală (Oppenheim), figuraţie narativă (Erro, Arroyo), Op Art / Arta Cinetica (Vasarely, Agam), hiper realism (Schlosser), etc.", e de parere curatorul expozitiei, Marie Hélene Massé Bersani.
FLUXUS: O poveste cu multe noduri
Cea de-a doua expozitie, Fluxus, are o sedere scurta in cadrul MNAC, pana in ultima zi a lunii ianuarie 2012. Dar anvergura ei merita infruntarea iernii, oricat de friguroasa ar fi ea.
Vernisajul, anuntat pentru luni, 12 decembrie, ora 19:00, da startul uneia dintre cele mai ample expozitii dedicate gruparii FLUXUS din Germania.
FLUXUS, o manifestare artistica experimentala si radicala, isi are originile prin anii '60, in muzica experimentala a lui John Cage. Miscarea a implicat atat o comunitate de artisti, muzicieni etc, cat si numeroase evenimente artistice. Cuvinte cheie ar fi anti-arta, anti-literatura, anti-comercialism, ceea ce apropie manifestarea si mai mult de curentul Dada.