O cheama Amanda Funch, iar la 19 ani a reusit sa intre in Cartea Recordurilor dupa ce a reusit sa rezolve cel mai mare puzzle din lume, alcatuit din 33.600 de piese. Iar performanta fetei nu se incheie aici. Ea a facut puzzle-ul de o lungime de 5,6 metri si o latime de 1,7 metri, care descrie o scena cu animale si vegetatie din jungla, in doar 450 de ore: “Sa rezolv puzzle-uri ma relaxeaza. Fac asta de cand sunt mica. Ai mei imi cumparau de fiecare data cate un puzzle si stateam cu orele, nu voiam sa dorm pana cand nu il rezolvam. Ma mai enervam, mai aruncam cate o piesa de puzzle, nervoasa fiind ca nu imi dau seama unde se potriveste. Dar iata ca am invatat sa am si rabdare. Altfel nu reuseam sa il termin, e clar. Cred ca am avut peste 1000 de seturi de puzzle pana in prezent”.
In primul an de facultate si originara din Danemarca, fata vrea sa doneze puzzle-ul unui spital de copii, sustinand faptul ca asta i-ar ajuta pe cei mici sa se destreseze si sa nu mai stea cu gandul la operatii si pastile. Puzzle-ul urias a fost produs de compania Ravensburger.
De cealalta parte, in Cartea Recordurilor exista si cel mai mic puzzle din lume. Un grup de cercetatori a creat trei piese de puzzle, de o dimensiune de neimaginat: mai putin de 1 milimetru. Iar cele trei piese, atunci cand sunt combinate, formeaza cel mai mic puzzle din lume. Potrivit cercetatorilor, constructia acestora nu a fost dificila, ci mai degraba minutioasa si a necesitat timp: “Am folosit un proces innovator pentru manufacturarea matritelor microstructurate”, au explicat acestia. Productia de serie este combinata cu precizia la scara micro, pentru a produce componente pentru ceasuri, motoare sau diverse produse medicale si farmaceutice.
Tot in Cartea Recordurilor au intrat chinezii, dar cu un record ceva mai ciudat. In octombrie 2012, acestia au format cel mai mare puzzle din corturi, pe o plaja din Qingdao, din provincial Shandong. Acestia au format un dragon chinezesc din 900 de corturi, majoritare de culoare albastra.
Specialistii recomanda ca parintii sa cumpere puzzle-uri pentru copii, pentru ca acestea dezvolta abilitatile fizice, cognitive, dar si emotionale ale acestora. Potrivit unor studii, copiii care fac de mici puzzle-uri, se adapteaza mai usor in societate, acolo unde zilnic se confrunta cu situatii care le cer sa fie concentrate si implicati pe o durata mai lunga de timp. Si, cine stie, poate ca in viitor chiar el poate intra in Cartea Recordurilor. Cu un puzzle mare, mic sau doar foarte ciudat.