Ultimii ani ai Bucurestiului nu ne-au adus numai borduri schimbate, ori case monumente istorice daramate, ci si incitante initiative de a strabate orasul la pas si de a scruta “staturile de memorie” ale acestuia. Indiferent de organizatori, aceste trasee cultural-pietonale ne ajuta sa ne (re)descoperim istoria orasului, a caselor, strazilor si oamenilor sai.
Unele dintre cele mai frumoase, mai variate si mai bine organizate asemenea invitatii ni le lanseaza (de 10 ani deja!) Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (A.R.C.E.N.).
De la consacratul traseul “Cu bastonul prin Bucuresti”, care vizeaza in mod special zona de centru a orasului s-a ajuns deja la explorari si plimbari prin Bucurestii Noi, in mahalaua Matasari, pe urmele lui Mircea Eliade si chiar la tururi nocturne.
Cea mai recenta initiativa A.R.C.E.N. a fost un traseu experiment “La pas pe la Armeneasca” – rezultat al cursului despre arhitectura si urbanism din cadrul proiectului educațional ARCEN „Noi suntem orașul. Voluntariat avizat”, la care au participat 30 de elevi bucuresteni.
O serie de trasee culturale ghidate a organizat in aceasta toamna si Arhiva de Arhitectura, acestea vizand, spre exemplu, casele arhitectilor din Bucurestiul secolul al XIX-lea sau asezamintele brancovenesti.
Un tur inedit va avea loc pe 7 noiembrie, initiat de catre Andrei Ionel (Arhiva de geografie). Este o invitatie de a descoperi tunelul de metrou abandonat adiacent Pasajului Lujerului.