eartoBucharest vor susține un audio performance pe 19 August 2016 în fața Teatrului de vară Capitol, din strada Constantin Mille, nr. 13.
Proiectul EartoBucharest, inițiat de Mara Mărăcinescu și Denis Bolborea, propune conștientizarea ambientului sonor bucureștean printr-o serie de performance-uri și instalații și arhivarea sa într-o hartă sonoră virtuală.
Mara Mărăcinescu este interesată de arta sunetului și de ecologie acustică, participând activ cu înregistrări din București și România în diverse evenimente care celebrează ascultarea activă și prezervarea peisajelor acustice ce ne înconjoară. S-a apucat de înregistrări în 2009 și de atunci colecționează sunetele Bucureștiului și ale prietenilor ei de aici. Iar începând cu 2012 a început să descopere lumea sunetului comercial, editând sunet pentru televiziune și film.
Din 2013, Denis Bolborea a început un proces de familiarizare a publicului din România cu manifestări muzicale create în real time prin folosirea manipulării digitale (sampling și looping) pornind doar de la voce si beatbox. În absența instrumentelor digitale, îndeplinește rolul percuției în grupul acapella Blue Noise.
Totodată este interesat de relația dintre voce și corp pentru că în paralel, se dezvoltă ca coregraf. A absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, specializându-se în Artă Coregrafică. În cadrul ALT – Concurs Național de Coregrafie a fost invitat să prezinte propria sa producție, Sound Alchemy, în care explorează relația dintre muzică, dans și emoție. Din 2014 face parte din colectivul Tangaj Dance, colaborând ca performer/sound designer în producțiile “0002 | Birdville” și ”0003 | Aftertaste”, prezentate în București, Cluj, Craiova, Istanbul, New York si Viena.
Cele două proiecte, EartoBucharest și Teatrul de vară Capitol, fac parte din cele 11 selectate în Acceleratorul de Idei, Open Lab București2021, un apel deschis pentru inițiative care pot aduce un aport pozitiv la viața orașului prin colaborări, schițând felul în care acesta ar arăta dacă ar deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Queer act #FLUID & video-mapping Aural Eye // 20 August, 20:00
#FLUID vor reanima printr-un queer act Teatrul de vară Capitol, din strada Constantin Mille, nr. 13, pe 20 August, într-un demers de a reactiva memoria colectivă. De partea vizuală a performance-ului se vor ocupa cei de la Aural Eye.
#FLUID este un queer act bucureștean care a reieșit din colaborarea lui Paul Dunca (performer, coregraf, dramaturg), Alex Bălă (muzician) și alte creaturi strâmbe ca flamingoul roz cu numele Andrei Grigore. Folosind sunetul, muzica și microfonul ca armă împotriva neutralității civice, FLUID se încadrează în neo-genul techno-faggothique.
The Stage is Yours este un traseu muzical și performativ în jurul istoriei spațiului scenic bucureștean vizând cu preponderență povestea Teatrului de Vară și Cinematografului Capitol.
Am vorbit cu Paul Dunca în cadrul feeder insider și ne-a oferit un preview al performance-ului #FLUID de pe 20 August:
Pun la cale împreună cu Alex Bălă un itinerar muzical despre povestea locației Teatrului de Vară Capitol folosind microfonul și convenția de story telling. Cred că această campanie e foarte necesară pentru conștientizarea valorii acestui spațiu. Lipsa spațiilor e una dintre problemele reale cu care comunitatea artistică se confruntă momentan.
Evenimentele fac parte din campania de conștientizare și sensibilizare a patrimoniului național, concepută de Save or Cancel pentru candidatura Bucureștiului la titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2021, prin care se dorește revitalizarea Teatrului de Vară Capitol sub forma unui hub cultural independent. Campania urmărește conștientizarea potențialului cultural și educațional al tuturor spațiilor de acest tip din București.
La 100 de ani de la construire, Teatrul de vară Capitol găzduiește o serie de 6 evenimente și un apel deschis pentru proiecte artistice vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentul în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spaţiului urban ca spaţiu cultural, explorând legături între artă, natură și oraș. Ca parteneri strategici și vecini prietenoși,Teatrul Mic și Palatul Universul participă la toate evenimentele din cadrul proiectului Cinema / Teatru de vară CAPITOL.