Catedrala Ortodoxa Mitropolitana Timisoara

Servicii publice Biserici & Centre religioase

Adresa

Piata Victoriei, Centru, Timisoara

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

Descriere loc

Declarata monument de arta pentru arhitectura, pictura si sculptura ei si inaltata la incrucisarea celor mai importante artere de circulatie din oras, catedrala mitropolitana impresioneaza prin dimensiunile ei, prin gratia liniilor cat si prin invelisul de tigla smaltuita care straluceste de departe in razele soarelui. interiorul are maretia impresionantelor catedrale ale lumii, care te copleseste prin grandoarea si splendoarea lor, dar te indeamna in acelasi timp spre evlavie si meditatie.

Constructia propriu-zisa a catedralei a inceput in anul 1936 prin sfintirea pietrei fundamentale de catre episcopul andrei Magieru al aradului. au fost necesari cinci ani de munca intensa pana la ridicarea tuturor lucrarilor de arhitectura, suprafata construita cuprinzand 1.542 m, iar volumul in jur de 50.000 mc, capacitatea fiind estimata la aproximativ 5.000 de credinciosi. O atentie speciala merita cele sapte clopote al caror sunet impresioneaza prin rezonanta neobisnuita care se aude pe tot cuprinsul orasului. in toamna anului 1946, dupa zece ani de efort, noul lacas al Domnului, impodobit cu cele mai bune si mai alese opere astepta solemnitatea tarnosirii si incredintarii cultului pentru care a fost destinat. a fost aleasa ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocsilor din Banat. La aceasta mare procesiune a participat insusi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I-ul, alaturi de intreg episcopatul Mitropoliei ardealului si reprezentanti din toate colturile pamantului romanesc.

In interior, catedrala a fost imbogatita cu moastele mitropolitului iosif cel Nou, care au fost stramutate de la manastirea Partos in anul 1956. Din initiativa mitropolitului Nicolae al Banatului, s-a hotarat inca din anul 1962 organizarea unei colectii care sa cuprinda arta religioasa veche din Banat, adapostita in subsolul din incinta catedralei. Partea de subsol dinspre altar cuprinde necropola mitropolitilor Banatului. Primul mitropolit inhumat aici a fost Vasile Lazarescu (1947-1961).

Intre anii 2003-2006 pictura catedralei mitropolitane a fost desprafuita, redandu-i-se stralucirea originala. asa cum se prezinta astazi, pictura si sculptura catedralei mitropolitane dezvaluie privirilor un tot unitar axat pe filonul traditiei artistice romanesti, dar inainte de toate reliefeaza talentul si arta celor ce au trudit la infrumusetarea acestui maret locas de cult.

Distribuie