Napoca, centru, Cluj-Napoca(Etaj 1)
Galeria Quadro a luat fiinţă în anul 2008 din recunoaşterea faptului că în Transilvania şi în Cluj este nevoie de galerii profesioniste care să prezinte şi să promoveze valori autentice de artă.
Galeria Quadro îşi propune să studieze, să expună şi să valorifice operele de artă din România, punând accent pe arta transilvăneană. Deşi prestigiul Şcolii de la Baia Mare şi a centrului artistic clujean sunt recunoscute, totuşi aceste fenomene rămân sub-reprezentate în muzee şi publicaţii. De asemenea rămân încă de descoperit celelalte centre artistice, precum şi unele individualităţi artistice solitare extraordinare.
Aici se impune îndeosebi centrul artistic Cluj, care din anii 1920 a preluat rolul de centru al artei din Transilvania. Şcoala de Arte Frumoase, mai târziu institutul de artă din acest oraş, au influenţat decisiv arta din Transilvania. Mulţi dintre absolvenţii de aici s-au stabilit în oraşe precum Timişoara, Braşov, Oradea, Satu Mare, Dej, Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe – creând centre artistice cu specific propriu. Pictori, sculptori şi graficieni cu înaltă pregătire profesională, unii dintre ei dascăli, s-au impus – în perioada de închistare comunistă – în primul rând pe plan intern. Mulţi artişti importanţi au rămas însă la marginea sistemului, în pofida realizărilor. Punerea lor în valoare şi abordarea acestora dintr-o perspectivă istorică ţine de datoria noastră. Dorim să prezentăm publicului şi să introducem în circuitul comercial o serie de opere dintre care multe sunt cunoscute abia din obscure reproduceri alb-negru de pe pliantele de expoziţie. Activitatea noastră se bazează pe convingerea că cercetarea şi comerţul de artă, îngemănate, pot să descopere şi să consacre adevăratele opere de artă. Cercetarea poate să prezinte informaţii relevante despre opera unui artist, despre educaţia acestuia, evoluţia stilului, etapele carierei, profunzimea şi caracterul inovator al operei, raritatea unor piese. Aceste informaţii sunt absolut necesare pieţei de artă, pentru a stabili o relaţie cât mai justă între valoare şi preţ.
Pentru noi, un rol la fel de mare în acest proces de valorificare a artei îl au amatorii de artă şi colecţionarii. Dincolo de argumente şi studii, ei sunt cei care apreciază un artist sau altul. Publicul şi colecţionarii, preferinţele şi alegerile acestora influenţează cursul istoriei artei, precum dovedeşte cazul unor Rembrandt, Picasso sau Bonnard, care au devenit puncte de referinţă în paginile de istorie a artei nu în ultimul rând pentru că au fost sprijiniţi şi căutaţi de către colecţionari.
Galeria Quadro este cel mai mare spaţiu expoziţional privat din centrul Clujului, situat în Palatul Rhédey, clădire care a găzduit primul teatru maghiar din lume, încă din 1792. Considerăm acest lucru simbolic pentru angajamentul nostru de a fi nu doar o galerie comercială, ci un reper cultural pe harta Clujului, oferind expoziţii de calitate, licitaţii, publicaţii de artă, întâlniri cu artişti şi specialişti în domeniu, dar şi concerte de cameră şi spectacole de teatru.