Calea Chisinaului, Metalurgie, Iasi
În condiţiile dezvoltării structurilor sociale actuale, dezvoltarea instituţiilor şcolare nu poate fi gândită decât ca o entitate deschisă, flexibilă şi adaptabilă ritmului şi solicitărilor comunităţii restrânse sau lărgite, aceasta fiind singura percepţie care asigură eficientizarea maximă a activităţii unei şcoli. Legătura evidentă şi de neignorat dintre şcoală şi comunitate, este şi trebuie să fie biunivocă, fiecare dintre cei doi factori stimulând şi sprijinind dezvoltarea celuilalt.
Descentralizarea sistemului şi crearea autonomiei instituţionale a şcolilor şi liceelor, acţiuni majore ale reformei învăţământului, înzestrează şcoala cu putere de decizie în planificarea strategică a întregii activităti, ceea ce impune însă preocupare pentru performanţe şi buna gospodărire, precum şi conştientizarea, în procesul de învăţământ, a finalităţilor aplicative ale învăţării.
Planificarea strategică trebuie să pornească de la dezvoltarea şcolii, pe termen lung, în ansamblul ei, de aici pornind strategia pe termen mediu şi scurt, pentru toate domeniile de activitate ale şcolii.
Prezentul plan de dezvoltare instituţională este un document care prezintă viziunea şcolii referitoare la poziţia ei în viitor, în reţeaua învăţământului preuniversitar din Iaşi, este un mijloc de planificare a dezvoltării, privită în ansamblul ei.
Proiectul a fost elaborat de o echipa de lucru (formată din reprezentanţi ai Consiliului de conducere (Consiliul de Administraţie), Consiliul Reprezentativ al părinţilor, Consiliul elevior), pornind de la analiza responsabilă a atuurilor şi slăbiciunilor interne, dar şi a oportunităţilor şi ameninţărilor externe.
Planul de dezvoltare instituţională elaborat (şi aprobat de Consiliul de conducere), prezintă misiunea pe care şcoala şi-o asumă şi punctează principalele direcţii de acţiune pentru realizarea acesteia. Planificarea tuturor activităţilor şcolii, pe domenii de activitate, ce urmează a fi realizate pe termen mediu şi scurt, se va face pornind de la necesitatea realizării obiectivelor strategice menţionate în acest document.
Succesul şcolii va depinde de modul în care fiecare factor implicat va înţelege şi-si va însuşi misiunea pe care ne-o asumăm şi se va implica în punerea în practică, într-o manieră sistematică, a planului prezentat.