Strada Horia, 8, Iasi(Fostul Bufet Lavric, vis-a-vis de Universitatea de Arte)
Ospitalitate
Adesea confundata cu turismul, domeniul ospitalitatii grupeaza restaurantele, hotelurile si enterteinment-ul si difera prin caracterul sau static de turism, care este mobil. Industria ospitalitatii in sens larg cuprinde toate resursele care pot transforma un client in oaspete, cu toata atentia si caldura asociate.
Ideea La Tartiflette
Ideea acestui restaurant s-a cladit treptat, pe parcursul ultimilor doi ani. La Tartiflette a aparut la confluenta a doua concepte, pe de o parte talentul in ospitalitate, vazut ca o imbinare ideala dintre pasiune pentru domeniu si expertiza si, pe de alta parte, lipsa de optiuni, alternative, generalizata la nivelul comunitatii locale. Uneori cu accente dramatice chiar, in orasul Iasi, nu avem prea multe alegeri, fie ca este vorba de cumparat haine, mobila sau de urmat cursuri de dans, de exemplu. Succint, La Tartiflette si-a propus sa fie acel restaurant unde mancarurile nu se regasesc si in alte menu-uri, fara repetitivitate, iar oamenii care lucreaza in restaurant sunt talentati in sensul mentionat mai sus.
Pasii
Am crezut de la inceput, ca nu putem avea mare succes pornind la lupta cu aceleasi resurse din trecut, asa ca ne-am propus sa gasim acei oameni talentati si entuziasti care sa nu fi fost alterati profesional in sistem. Pe parcursul mai multor proiecte si experimente i-am gasit, majoritatea fiind tineri cu experienta in Europa sau in State, care nu se incadreaza deloc in profilul bucatarului sau ospatarului clasic si care au doar doua alternative, ori vin cu placere la job sau nu mai vin deloc
De ce “La Tartiflette” ?
In primul rand, tartifletta este o mancare specific savoiarda, la raspantia dintre Franta, Italia si Elvetia. Am ales acest nume dupa o evaluare indelunga pentru rezonanta lui amuzanta, pentru misterul descoperirii lui, pentru efortul initial de a-l retine. Veniti si aflati ce este o tartifletta, caci ea este oferita din partea noastra, in varianta ei mini.
Originalitatea
Propunandu-ne, din start, sa fim diferiti, am cautat toate solutiile pentru a o face cu adevarat. Inca nu am stabilit o ierarhie a lucrurilor care ne fac diferiti, asa ca le vom lista aleatoriu. Faptul ca gatim produse preparate de noi 100% este un motiv de mandrie, iar ca peste 70% din produsele preparate de noi nu se regasesc in alte menu-uri este un altul.
Preturile
Nu sunt mari sau mici ci juste. Noi nu vom inlocui niciodata branza adevarata cu imitatia ei din grasimi vegetale si nu vom urmari reducerile de final de zi la ingrediente inferioare calitativ doar pentru a reduce costurile. Preturile reflecta strict ingredientele din care sunt preparate produsele. Alt lucru pe care il detestam este adaugarea piramidala a unor costuri diferite. La fel cum in turism, adesea, turistii sunt taxati cu 200 de euro plus 300 de lei plus taxe de aeroport de 50 de euro plus alte lucruri si in restaurante, dezaprobam maniera de a taxa diferit felurile principale, garniturile, painea, ardeiul iute, smantana, sosurile si asa mai departe. In acest sens, preturile noastre sunt transparente si finale, ele includ felul principal, garnitura, salata dupa caz, painea, sosurile si orice altceva, totul sumarizat intr-un singur pret afisat pe menu.
Fumul de tigara
La restaurantul nostru respectam fumatorii la fel de mult ca si nefumatorii, insa ii protejam pe ambii de neplacerea de a servi masa acompaniati de fum de tigara. Fumatul este incurajat la terasa sau in fata restaurantului, unde am montat o scrumiera comuna, ocazie conviviala pentru fumatori de a socializa, avantaj major fata de situatia in care fiecare fuma la masa lui neinteractionand cu ceilalti.
Oamenii
Cum am mentionat si mai sus, fara oamenii potriviti, acest proiect nu ar fi debutat deloc. Astfel, am incurajat nu doar pasiunea pentru ospitalitate, dar si pe acei oameni cu personalitate, situandu-se exact pe zona de echilibru, nici la extrema ospatarilor umili si cu o politete excesiva, ineficienta, nici la extrema celor superiori, care le stiu pe toate.
Oaspetii nostri
Pentru ei am dezvoltat tot acest restaurant concept si, din acest motiv, ei sunt preocuparea noastra primordiala in materie de satisfactie si experienta. In momentul lansarii menu-lui am avut 3 etape mari de testare a produselor si de evaluare a lor din partea viitorilor nostri clienti. In restaurantul nostru sugestiile, recomandarile, dorintele speciale si orice alte idei din partea dumneavoastra sunt asteptate cu interes si vor fi pretuite la adevarata lor valoare. Menu-l, evenimentele din restaurant sau responsabilitatea sociala sunt toate modelabile de catre interesul si dupa stilul oaspetilor nostri.
Cum ar fi sunat acest mesaj in stilul clasic al promovarii restaurantelor locale ?
Veniti la restaurantul “La Tartiflette” sa petreceti clipe de neuitat, in compania persoanelor dragi, intr-o ambianta speciala. Rafinamentul si eleganta vor desavarsi vizita dumneavoastra. Maestrii nostri bucatari va asteapta cu cele mai bune specialitati culinare din bucataria romaneasca sau internationala, iar muzica formatiei noastre va crea o atmosfera speciala si o sarbatoare a simturilor deosebita. lol
Visul
Acum un an, scriam pe pseudoblog urmatorul text:
“Cand am avut contact cu ospitalitatea, ca om din turism, ce m-a fascinat cel mai mult, a fost ca oamenii din ospitalitate visau, cei din turism nu viseaza prea des. Fiecare maitre d’hotel avea un loc secret pe plaja sau la munte, unde construia mental o terasa, un restaurant, fiecare night auditor planuia un mini-hotel, o casa de vacanta undeva, fiecare om visa la ceva…daca ma voi intoarce in industrie..cred ca am s-o fac in ospitalitate si nu in turism, deoarece e atat de frumos sa traiesti printre oameni care viseaza… “
Lorin DRAGAN
un fel de agitator