Bd. Stefan cel Mare, Centru, Iasi
Alexandria Librarii
Aparuta in 1950 sub denumirea de Centrul de Librarii Suceava, societatea isi schimba numele in 1991 in Sedcomlibris SA. In 2001 reteaua de librarii numara 12 locatii, toate in judetul Suceava. Odata cu achizitionarea Centrului de Librarii din Bacau, in 2004, firma a ajuns la un numar de 20 unitati. Tot in acel an a inceput si procesul de informatizare si modernizare a librariilor.
Incepand cu anul 2005, librariile sunt reunite sub brandul Alexandria Librarii. In perioada care a urmat s-au deschis pe rand locatii in Suceava, Iasi, Sibiu, Bacau, Deva, Arad, Tg. Mures , Focsani si Buzau. Astazi putem vorbi de un lant de 31 librarii prezente in 10 judete: Suceava , Bacau, Iasi, Valcea, Sibiu, Arad, Mures, Hunedoara, Vrancea si Buzau. Suprafata totala de vanzare insumeaza peste 9.000 mp. Alexandria Librarii isi propune sa devina unul dintre cele mai importante lanturi de librarii din tara.
Conceptul Alexandria
Alexandria este un brand puternic, cu un imens potential pentru ramura in care activeaza. Avand peste 200 angajati, firma isi propune pentru anul 2011 o cifra de afaceri de 6 milioane euro. Domeniul nostru principal ramane cartea, insa produsele de papetarie, birotica, jucariile si multimedia creaza un mix de care suntem cu adevarat mandri.
Noua imagine Alexandria Librarii dateaza de la inceputul anului 2005. Rebrandingul a insemnat atat o pozitionare noua (numele duce cu gandul la marea biblioteca din Alexandria) dar si o schimbare de atitudine si concept de amenajare. Logo –ul este elaborat, curat si sugestiv.
Biblioteca din Alexandria a fost un foarte important centru cultural, poate cel mai mare al lumii antice, unde filosofii si oamenii de stiinta ai vremii se intalneau in cautarea cunoasterii. Nu se poate vorbi de Alexandria, fara a se pomeni despre, daca nu cea mai mare, cu siguranta cea mai cunoscuta biblioteca a lumii antice . Odata cu pieirea ei in circumstante inca nelamurite complet, a murit si o parte din sufletul omenirii. Aici, cultura a inflorit sub patronajul dinastiei ptolomeice si a functionat pentru mult timp ca un centru important de educatie, cel putin pana la cucerirea Egiptului de catre romani si, probabil, cateva secole dupa. Functionand, de asemenea, si ca o institutie de cercetare, rafturile bibliotecii adaposteau importante lucrari de matematica, astronomie, fizica sau stiinte naturale. Aici a aparut pentru prima data conceptul de metoda stiintifica si tot aici a fost pus in practica. In vremea respectiva, Alexandria gazduia cea mai mare comunitate evreiasca din lume, iar orasul a devenit locul unde a luat nastere Septuaginta, prima traducere greceasca a bibliei evreiesti.
Circumstantele in care o mare parte din cultura si cunostintele lumii antice au disparut mistuite de foc, nu se cunosc cu exactitate. Atat parerile, cat si taberele sunt impartite in randul istoricilor. Cele patru variante imbratisate de catre cercetatori, istorici si oameni de stiinta sunt acestea: fie a fost
distrusa in timpul razbioului alexandrian din anul 48 i.Hr., fie in timpul atacului aurelian din secolul III d.Hr., fie ca urmare a decretului dat de Theophilus in anul 391 d.Hr.., sau, in cele din urma, in timpul cuceririi musulmane din anul 642 d.Hr. Sau mai tarziu…
Diferentele mari intre ani sunt date de numarul mic de documente care mentioneaza acest eveniment, insa care ofera circumstante distincte dezastrului. Chiar daca nu vom afla niciodata cu exactitate anul in care am fost vaduviti de una dintre cele mai mari mosteniri culturale ale omenirii, stim cu siguranta ce am pierdut atunci. Pentru a onora si a comemora unul dintre primele centre de invatamnt ale lumii, in apropierea locului in care se presupune ca a existat Biblioteca, a fost ridicata in anul 2002, o alta biblioteca, denumita Bibliotheca Alexandrina.
Orientarea noastra catre fascinantul taram al lecturii este clar exprimata inca din slogan: Daca nu citesti la timp, intelegi prea tarziu.
Implementarea noului concept Alexandria la nivelul librariilor este un proces continuu si plin de provocari. Librariile sunt aerisite iar mobilierul adaptat la cerintele dinamicii pietei.