Strada Saulescu, 10, Iasi
Infiintat in anul 1953, sub denumirea de Casa Pionierilor, avand un numar de sapte cercuri, actualul Palat al Copiilor a cunoscut o dinamica puternica in ceea ce priveste numarul de cercuri si diversitatea lor.
In prezent la Palatul Copiilor functioneaza un numar de 55 de cercuri cu profile din domeniile cultural-artistice, tehnico-stintifice, tehnico-aplicative si sportive-turistice. Acestea se adreseaza copiilor din gradinite, scoli primare, gimnaziale, profesionale si liceale din municipiul Iasi.
Activitatile sunt conduse de o echipa de cadre didactice calificata si specializata pentru activitatile de timp liber, formata din profesori, ingineri, maistri coregrafi si antrenori. Baza materiala se compune din 2 cladiri situate in centrul orasului (strada Saulescu nr. 10 si b-dul Carol I nr. 2) si un grup de 3 sere situate in Parcul Copou (strada Aurora nr.1). Cele doua cladiri sunt obiective de patrimoniu: in strada Saulescu - Casa Beldiman, construita in anul 1819, apartinand unei vechi familii boieresti, iar in B-dul Carol - Casa Cozadinii - Pascanu, datand din anul 1840, de asemenea apartinatoare unei familii de carturari ieseni.
Unitatea este dotata cu aparatura si materialele necesare unei bune desfasurari a activitatii specifice din cercuri.
In prezent, Palatul Copiilor intretine legaturi cu unitati de profil similar din toata tara, precum si din alte 12 tari, de pe 3 continente. Palatul Copiilor este o institutie de invatamant in care se desfasoara activitati instructive-educative, specifice, in afara cursurilor scolare prin care se aprofundeaza si se completeaza cunostiinte, se dezvolta aptitudini potrivit vocatiei si optiunilor copiilor, se organizeaza petrecerea timpului liber prin programme educative. La activitati pot participa in mod gratuit si la libera alegere, copii prescolari si elevi din ciclul primar, gimnazial, professional, liceal si din casele de copii, fara deosebire de nationalitate, sex si religie, corespunzator intereselor, aptitudinilor si preferintelor lor. (Extras din Regulamentul de organizare si functionare a cluburilor si palatelor copiilor, aprobat prin.O.M.nr.3425/16.03.1998, in conformitate cu prevederile Legii nr 84/1995 si a Legii nr. 128/1997 privind Statutul Personalului Didactic din Romania).
LA PALAT CAILE SPRE IMPLINIRE TI SE DEZVALUIE TULBURATOARE SI PLINE DE PROMISIUNI…
Cercurile muzicale au rolul de a initia copiii in cantul vocal sau instrumental, ii apropie de valorile reale ale muzicii nationale si universale prin audierea, invatarea si interpretarea cantecelor. Aici se formeaza viitoarele vedete ale muzicii romanesti.
- Fanfara
- Muzica usoara vocal-instrumentala
- Muzica vocal-instrumentala
- Orchestra de muzica populara
- Cor
- Jocuri muzicale - Instrumente muzicale - pian
- Instrumente muzicale: vioara, contrabas, tambal, chitara, flaut, clarinet, trompeta, althorn, basflighorn, tuba, bariton, instrumente de percutie
“Ca si dragostea, muzica nu are limite, nu are margini, de aceea, ca profesor de vioara la Palatul Copiilor Iasi, invit toti copiii cu varste cuprinse intre 4 si 17 ani, sa studieze acest frumos instrument, care reda toate starile sufletesti”. (Prof. Paul Serban)
Clasa de vioara, Prof. Paul Serban
Lucia Paula Serban, pian
Hora Unirii, Clasa de vioara Prof. Paul Serban
Lucia Paula Serban, pian, Dansul papusilor
Rares Hristodorescu, 4 ani, vioara, Prof. Paul Serban
Georgia Apostol, vioara, prof. Paul Serban
Rares Hristodorescu, Jingle Bells, vioara, Prof. Paul Serban
Rares Hristodorescu & Georgia Apostol, Odda Bucuriei, Clasa de vioara Prof. Paul Serban
Teofana Bibere, Clasa de vioara Paul Serban
Rares Hristodorescu, Clasa de vioara Prof. Paul Serban
Rares Hristodorescu, 4 ani, Solfegiu, Prof. Paul Serban
“Teatrul, mai mult decat oricare arta, e ca natura, plin de mistere… Ca si natura, teatrul naste viata din moarte si creeaza forme noi… Si-as mai vrea sa mai spun acestui tineret drag, acestor copii entuziasti ca pentru a incerca sa deschida poarta cea mare a teatrului, iti trebuie suflet inalt si talpi zdravene sa te poti tine singur pe picioare…”.
George Vraca
- Teatru de revista
- Teatru de papusi - Pantomima; Festival editia-a-xii-a
Cercurile de cultura si civilizatie straina din cadrul Palatului Copiilor Iasi va inivita sa descoperiti aspecte inedite si interesante ale istoriei si culturii europene, asiatice si americane, sa va familiarizati cu melodioasele limbi straine (italiana, spaniola, engleza, japoneza), sa cunoasteti mari personalitati ale culturii mondiale: Shakespeare, Miguel de Cervantes, Dante, Matsuo Basho.
- Cultura si civilizatie italiana - prezentarea-cercului
- Cultura si civilizatie engleza
- Cultura si civilizatie japoneza
- Cultura si civilizatie spaniola
Cea de-a patra putere in stat - puterea presei - la trecerea in mileniul al III-lea va ramane o garantie a democratiei firesti ce va domni in lumea de maine. Supervizorii acestei democratii se nasc si se formeaza astazi si la noi…
- Jurnalism
- Studii europene
Dobandind in mod creator cunostinte de limbaj plastic, copiilor le sunt stimulate creativitatea originala, capacitatea de exprimare specifica. In spatiile plastice, compozitiile, desenul, culoarea si relieful devin mesaje vizual-artistice ce se constituie in cultura plastica.
- Pictura - Desen
- Tapiserie
- Pictura - Pictura pe sticla
- Sculptura
- Metaloplastie - Ceramica
- Atelierul fanteziei
Prin intermediul artei coregrafice noi urmarim cultivarea sensibilitatii artistice, dezvoltarea imaginatiei si a disponibilitatilor creatoare ale copiilor.
Cercul de dans popular urmareste familiarizarea copiilor si elevilor cu unele elemente ale folclorului coregrafic romanesc, cu scopul pastrarii acestui important tezaur national.
- Balet
- Dans modern
- Dans sportiv
- Gimnastica aerobica
- Dansuri populare
Este important sa ne insusim continuu tot ceea ce a creat mai bun cunoasterea umana, tot ceea ce este mai nou in stiinta si tehnica.
La noi elevii dobandesc experiente valoroase in activitatea tehnico-stiintifica prin sprijinirea efectiva cu schite, programme si recomandari din domeniile respective.
- Informatica
- Electronica
- Automatizari
- Electromecanica
Atestarea, cercetarea, respectiv cartarea unor noi puncte de interes istorico-arheologic, care sa aduca si alte dovezi despre trairi preistorice in zona est-carpatica, sunt obiectivele noastre.
- Muzeografie - Arheologie
Lumea florilor, prin legatura ei tainica cu sufletul fiecarui om, ii face pe oameni mai simtitori, mai buni, mai respectuosi fata de stradaniile multimilenare ale naturii de a se apropia de perfectiune, dezvoltandu-le simtul de observatie si invatandu-i arta bioritmurilor, a culorilor si a bucuriei de a trai.
- Ecologie
- Agrobiologie
- Legumicultura
- Geologie
Destinat celor ce doresc sa comunice cu alti radioamatori de pe Pamant sau din Spatiul cosmic, cercul de Modelismul, scoala a viselor transpuse in realitate, a primilor pasi in carierele visate de copii.
- Design - Aeromodele
- Navomodele
- Karting
Efectuarea unor exprerimente distractive in domeniul chimiei, dobandirea tehnicilor de confectionare ale unor obiecete din materiale plastice, cunoasterea creatiei arhitecturale romanesti si universale si initierea in tehnicile de lucru necesare crearii unor machete, sunt cateva din obiectivele noastre.
- Chimie experimentata - Oferta-cerc-chimie-2010-2011
- Prelucrari mase plastice
- Constructii machete - intarsii
Cercurile de creatie textila urmaresc dezvoltarea simtului estetic, dobandirea cunostintelor teoretice si practice de design vestimentar, executarea efectiva a produselor de vestimentatie, insusirea si executarea elementelor traditionale ale artei populare romanesti.
- Design vestimentar
- Cusaturi populare
- Creatii - Confectii
- Croitorie
Noi urmarim descoperirea talentelor, initierea intr-o ramura sportiva si orientarea copiilor catre cluburile de mare performanta. Si aici au crescut numerosi campioni!
- Sah
- Tenis de masa
- Orientare
- Turism
- Arte martiale