Bulevardul Pache Protopopescu, Foisorul de Foc, 2, Bucuresti
Colegiul National “Mihai Viteazul” este una dintre unitatile de invatamant prestigioase din municipiul Bucuresti. La implinirea a 140 ani de existenta merita amintite cateva dintre momentele cele mai importante ale trecutului sau.
Scoala ce poarta numele ilustrului voievod al Tarii Romanesti, ctitor al primei uniri a Tarilor Romane a luat fiinta in anul 1865, ca o subdiviziune a liceului “Sf.Sava”. Dupa doi ani si-a dobandit statutul autonom si s-a mutat in casele din strada Polona, unde locuise pentru o lunga perioada de timp Ion Heliade Radulescu.
In 1868 scoala a primit statutul de gimnaziu si a purtat numele de “Mihai cel Mare”. in acel an s-a mutat din nou, de aceasta data in casele lui Iosif Kovejdi din strada Academiei no. 14. Mai apoi, scoala este mentionata in zona numita Cornescu, pe actuala strada Regala (astazi Campineanu).
Peregrinarile sediului scolii au continuat, dupa cum urmeaza: astfel, in 1871 in proprietatea lui I. Brezoianu din strada Scaune no. 14, apoi in strada Sfintilor, avand numele de gimnaziul “Mihai Viteazul”, in 1880, ca urmare a cresterii numarului de clase, in casele Elenei Popovitz din strada Rotari no. 9, in 1878, in casele Catargiu din strada Italiana, intre 1889-1908, in strada Italiana, pe locul unde astazi se ridica Colegiul National “Spiru Haret”, apoi in 1908 in fostul locas al scolii primare Petrache Poenaru si mai apoi al liceului de fete “Carmen Sylva”. in perioada ocupatiei militare germane a Bucurestiului (1916-1918) scoala a functionat in lacasul liceului “Cantemir Voda”, iar apoi, dupa 1919, s-a reintors in vechiul sediu din Stirbei Voda.
In 1921 au debutat lucrarile la actualul sediu din bulevardul Pache Protopopescu din Bucuresti si care s-au finalizat, in linii generale peste patru ani. Rând pe rând au fost ridicate clasele de curs, laboratoare de botanica, zoologie, geografie, acquarium, biblioteca, a carui fond initial de carte s-a ridicat la 20000 de volume si care a fost deschisa inca de la inceput marelui public, internat, o sala de spectacole cu peste 1000 de locuri, o capela, inzestrata cu unul dintre putinele paraclisuri dintr-o unitate scolara din Romania epocii si care a fost inaugurata festiv prin participarea patriarhului Miron Cristea, un amfiteatru, care a purtat numele ministrului liberal al educatiei, dr. Constantin Angelescu, o sala de educatie fizica, care de la inceput a fost foarte bine utilata.
In 1933 scoala a primit in proprietate un teren agricol pe versantul Calea Dorului din Sinaia, iar in 1937 profesorul Aristide Iliescu a donat scolii un numar de 60 tablouri. in cadrul liceului a functionat “Societatea de lectura a elevilor” liceului (1932-1934). Pe versurile lui P. Papadopol si muzica lui I. Croitoru s-a alcatuit in 1933 Imnul absolventilor Liceului “Mihai Viteazul”.
Una din cele mai de seama organizatii care a functionat sub egida liceului a fost corul de muzica, condus de profesor Nica Valeria-Chirita si care ani de-a randul a obtinut numeroase rezultate meritorii la concursurile si festivalurile de muzica.
(Sursa: site-ul liceului)