Palatul Ghika

Food Restaurante

Adresa

Doamna Ghica, Doamna Ghica, 2, Bucuresti

Program

  • L - V17:00 - Ultimul client
  • S - D12:00 - Ultimul client

Contact

Informatii generale

WI-FI
Parcare
Plata cu cardul
Aer conditionat

Alte informatii

  • Organizeaza evenimente

Descriere loc

Palatul Ghika isi deschide portile pentru evenimentele private si corporate (5-1.000 persoane).


Intalniri de afaceri, lansari, conferinte, petreceri corporate, filmari, sedinte foto, aniversari, zile de nastere, petreceri de logodna, nunti, botezuri, baluri de caritate, s.a.m.d. - pentru toate acestea Palatul Ghika este spatiul potrivit.


Spatiul generos al Palatului Ghika, spiritul sau incarcat de istorie si arhitectura conservata integral le sta la dispozitie vizitatorilor, pentru un eveniment unic. 

Lounge-ul si Restaurantul Palatului Ghika se inchid pentru activitatile zilnice, aici organizandu-se de acum inainte concerte, baluri de caritate etc.

 

 

Domeniul Palatului Ghika se intinde pe o suprafata vasta.

 

Curtea Palatului, a carui poarta este incadrata de doi vulturi impetuosi, realizati din piatra, impresioneaza prin staturile teilor seculari ce strajuiesc aleile.

 

Fatada cladirii este de un rafinament deosebit, iar ornamentele delicate ce decoreaza ansamblul reprezinta o trasatura specifica a Palatului.

 

Interiorul palatului, alcatuit din spatioase incaperi, poarta amprenta pictorului italian Giacometti.



Domeniul Palatului Ghika se intinde pe o suprafata vasta, Palatul ocupand aproximativ 1000 mp, iar terenul aferent acestuia (anexe, curte, gradini, alei) masurand peste 11 000 mp.

Din informatiile culese, intrarea in incinta era strajuita de doi lei, elemente sculpturale ce se regasesc si de o parte si alta a intrarii in cladirea Palatului.

Deasupra pilonilor portii se afla doi vulturi impetuosi ce par a scruta si astazi zarea.

Curtea  din fata Palatului impresioneaza prin staturile teilor seculari, deschizand generos imaginea unui monument arhitectural deosebit.

 

Peluza din spatele Platului, constituind o intima gradina interioara, este separata de Palat printr-o terasa eleganta si deschide vizual o priveliste mirifica spre lacul Tei, aflat in imediata vecinatate.

 


PALATUL GHIKA - file de istorie

 

- Palatul Ghika este unul dintre cele mai vechi palate bucurestene -

Situat in apropierea intersectiei B-dului Lacului Tei cu Str. Doamna Ghica, Palatul Ghika margineste latura sudica a lacului din Parcul Plumbuita.

 

Acest edificiu impunator este realizat in bine cunoscutul stil neo-clasic al arhitecturii italiene, avand si cateva elemente ale Renasterii franceze, in conformitate cu tendinta de occidentalizare a Principatelor Romane de la inceputul secolului al XIX-lea.

 

Pe locul constructiei actuale se gasea o alta casa veche, parinteasca, apartinand banului Dumitrache Ghica. Se stie ca aceasta casa a avut o istorie zbuciumata, fiind devastata de austrieci - in timpul razboiului turco - austriac - si tot in aceasta casa, reparata dupa razboi, Caragea Voda a primit pe ambasadorul de Buhara (gazda fiind marele vistiernic Ghica). In 1821 a fost locul de intalnire dintre Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei Romane din acea perioada si Alexandru Ipsilanti, conducatorul Eteriei, ce-si stabilise cartierul general in aceasta cladire.

 

Constructia Palatului Ghika a inceput in anul 1822 si s-a incheiat in 1833, fiind ctitorita de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica - primul domn pamantean dupa domniile fanariote, chiar pe locul fostei case parintesti.
Palatul Ghika a functionat ca resedinta de vara a domnitorului Grigorie D. Ghica.

 

 

File de istorie recenta a Palatului Ghika

 

De-a lungul timpului, Palatului Ghika i s-a conservat  forma sa initiala, fiind realizate periodic lucrari de intretinere si restaurare, cele mai ample avand loc in anul 1978.


Palatul Ghika imbina astazi elemente de istorie si modernitate deopotriva, fiind dotat in prezent cu un sistem de supraveghere performant, alarma impotriva incendiilor si a efractiilor, climatizare integrala, instalatii electrice si sanitare, retea de Internet si telefonie, precum si locuri de parcare amenajate.

 

Ceea ce deosebeste acest Palat de altele construite in aceeasi perioada, este marea suprafata de verdeata ce inconjoara cladirea, respectiv gradinile Palatului (situate in fata si in spatele resedintei voievodale), ceea ce asigura un climat de liniste nobila.

Monumentul este un exemplar arhitectonic reprezentativ al unei epoci demult apuse, cu un istoric tumultuos, dar o marturie extrem de vie a traditiei si culturii nationale.

Distribuie