• Share

Gura Portitei sau ceea ce ar putea fi o Gradina a Edenului

Gura Portitei sau ceea ce ar putea fi o Gradina a Edenului

Cu un drum la Gura Portitei, cu totii suntem datori. Gura Portitei se vede, nu se comenteaza. Pentru ca nu ai cu ce sa o compari si unde sa o plasezi. Nu ai cum sa-i surprinzi gustul si atmosfera, nu ai cum sa le-o explici sau sa le-o vinzi altora. De cand cu internetul, s-a mai dus magia, dar contactul cu nisipul alb si mirosul Deltei ramane bine definit in memorie.

Gura Portitei este locul unde Dunarea are o intalnire intima cu Marea Neagra, intre patru ochiuri de apa. Sau mai multe. De ai fost pe aici, ai vazut cu ochii tai ca e vorba despre un peisaj senzational in orice directie iti faci focusul la aparatul de fotografiat. Imbinarea dintre ape face un spectacol fara limita de durata, iar emotiile pe care le traiesti le poti traduce in ce vrei tu, pentru ca vei fi cu siguranta si inspirat.

 

 

 

Cu ce e toata lumea de acord, este ca e altfel. De la lumina apei, pana la atmosfera, e ceva ce n-ai mai vazut. Sau simtit. E un loc cu care faci pace imediat si care te incarca diferit. Asta pana dai de oameni... Dar sa nu anticipam.

Asa cum era si normal, a aparut pe acest tarm si un complex unde poti petrece zile in comuniune cu natura. Dar cum Satul de Vacanta Gura Portitei este amplasat in rezervatia Biosfera Delta Dunarii, pe langa beneficii, calatoria aici vine si cu nevoia achizitiei permisului de acces in Delta, eliberat de Administraţia Rezervației Biosferei Delta Dunarii, lucru pe care il poti face la Jurilovca.

 

 

Dupa ce te-am incarcat cu asteptari, trebuie sa iti livram si putin din realitate. Exista si plusuri si minusuri pe care trebuie sa le iei in considerare cand te decizi sa petreci cateva zile la Gura Portitei, dupa cum urmeaza:

Ce e bine la Gura Portitei

-Locul este unic, nimic de comentat. De fapt pentru asta te duci acolo. Pentru a verifica cum conectezi cu locul. Pentru niste momente de pace si peisaje cum n-ai sa mai vezi.

-Conditiile din complex sunt 80% asa cum ar trebui sa fie. Un procentaj destul de bun pentru Romania pitoreasca; s-a investit, s-a vopsit, dar senzatia este una amestecata, intre un trecut decazut si un modernism spoit. Bine ca nu sunt betoane.

-Nisipul este alb si spectaculos, o combinatie de cochilii dintre cele mai vechi si mai noi, foarte bine intretinut in cadrul plajelor amenajate.

-Bucataria cu peste, dar nu la cele mai inalte standarde; nici in Delta nu mai e peste ca pe vremuri, asa ca ai parte de peste proaspat in masura posibilitilor. Pizza nu recomandam.

-Poti practica sporturi diverse (piscina, fotbal, volei, tiroliana foarte ok pentru copii, hidrobiciclete, barci cu rame) si merge in excursii cu barca sau salupa in Delta;

-Nu sunt masini - accesul in zona se face cu barca sau cu vaporasul. Din cand in cand mai vezi motociclete si ATV-uri venite de la Vadu. E plin in schimb de avioane si elicoptere.

 

 

Ce nu e atat de bine la Gura Portitei

-Prima veste mai putin jucausa este ca trebuie sa ai putin noroc cu marea. Nu te astepta la azur sau macar standardul de Mamaia, sa-i zicem asa. La Gura Portitei marea poate fi foarte murdara, are o salinitate mica si ca urmare poate avea mai multe vietati decat ti-ai dori. E de dorit sa o prinzi mai rece decat mai calda si poate iti pui si niste papuci de plaja cand intri.

-La plaja se simte permanent apropierea Deltei, ceea ce inseamna prea multe vieti minuscule si pe uscat. In consecinta, disconfort; fereste-te in special de tauni care sunt niste insecte venite din Iad, care nu mor la prima palma si nu pleaca nici daca scuturi violent ce ai de scuturat.

-Preturi mari - cazarea fara/cu pensiune completa, variaza in functie de ce fel de camera alegi si zilele din saptamana. Astfel, pentru intervalul joi - duminica, vei fi nevoit sa achiti pentru o casuta simpla 31 sau 86 euro pe noapte cu pensiune completa, pentru o casuta noua 37 sau 92 euro pe noapte cu pensiune completa, iar pentru o camera in vila preturile incep de la 55 sau 114 euro pe noapte cu pensiune completa si ajung pana la 120 sau 175 euro pe noapte cu pensiune completa pentru apartamentele de lux. Exista alternativa unei plaje de corturi, salbatica si linia din spate folosita ca toaleta. 

Mancarea este si ea destul de costisitoare, mai ales daca vorbim de preparatele care ar trebui sa fie de-ale locului, deci mai ieftine: zacusca de peste costa 15 lei/ 100 g, la fel si salata de icre de crap, cea din icre de stiuca este 35 de lei pentru 100 de g, un bors pescaresc costa 13 lei, iar unul lipovenesc 18 lei. Preturile pentru peste la tabla variaza in functie de ce alegi, intre 8 lei pentru scrumbie, 13 lei chefal, somn sau crap, 15 lei zarganul si 25 de lei stavridul, calcanul sau sturionul. Pentru preparatele ceva mai complicat de facut, vorbim si de mai multi bani: crap prajit - 27 de lei, salau pane - 35 de lei si scoici in sos de vin - 45 de lei. Apa plata o gasesti la 5 lei, iar cola sau cafeaua espresso costa 6 lei.

O calatorie cu vaporul, tur/retur este 50 de lei  pentru o persoana. Calatoria pe o directie dureaza cam o ora jumatate, deci nu prea recomandam. Oricum, daca esti cu copii poate e mai bine sa iei vaporasul care are plecari din Jurilovca la 09:00 si 12:00. Accesul cu barcile particulare este foarte rapid (15 minute) dar mai riscant: merg cu viteza, nu ofera veste de salvare si sunt foarte incarcate. Pentru o calatorie cu ei platesti 25 de lei de persoana.

 

 

In concluzie, frumos, personal, ideal pentru o zi. 

Recomandarea noastra: mergi o zi sa verifici cum te intelegi cu locul si decizi daca vrei sa petreci mai mult timp aici. Este o idee buna sa te cazezi in Jurilovca si sa mergi o zi la Gura Portitei, alta la cetatile din Dobrogea si poate o zi in Delta.

 

Distribuie