Mai nou, pofta de bun vine vazand. Cum asa? Pai ni s-a intamplat noua. Daca e ceva ce putem spune despre Cristian Manafu vara asta, este ca ne-a terminat psihic cu postarile lui cu inghetata si zecile de arome si combinatii pe care le tot face de doua luni. Oare cata inghetata poate sa manance un om? De unde atat de multa pasiune pentru inghetata? Ce stie el si nu stim noi ?
Asa ca ne-am propus sa il urmarim si sa descoperim povestea inghetatei artizanale in Bucuresti. Orasul Meu l-a provocat pe iubitorul de degustari de deserturi foarte reci sa ne povesteasca despre relatia lui cu inghetata, ce apreciaza si cum trebuie sa privim acest desert din perspectiva lui, si la final, sa ne spuna care sunt top trei gelaterii din capitala, in opinia lui.
Orasul Meu: Care sunt aromele tale preferate?
Cristian Manafu: Aroma de bucurie, de buna dispozitie, de fericire si karma. Nu, glumesc. In momentul acesta cred ca aromele de fructe si, in general, aromele exotice. Pe acestea le incerc destul de mult pe afara si ma bucur ca, de exemplu, in Bucuresti, gasesc si inghetata din fructe exotice si arome neobisnuite, cum e cea de menta. Pentru mine, e chiar neobisnuita. Dupa ani si ani de caramel si vanilie cred ca e timpul sa mai incercam si alte lucruri.
O.M.: Cat mai costa inghetata artizanala?
C.M.: Traditional noi dadeam 1 leu, 2 lei, 3 lei, nu stiu cat exact, daca-mi aduc aminte din copilarie. Dupa care s-au umplut supermarketurile cu tone de inghetata si luai cu 10, 12, sau iei acum, cu 10, 12, 20 de lei ditamai cutia de inghetata. Cand mergi la o inghetatarie, cum spun eu, cred ca nu te duci sa te umfli de inghetata. Te duci sa gusti, sa incerci si sa te bucuri de bucatica aia de inghetata cu cat e mai mica. Ca la restaurantele alea scumpe in care nu-ti pune ceafa de porc mare sau coasta, iti pune ceva mic acolo cu niste frunzulite sau floricele si platesti 50 de euro. Cam asa e si la inghetata doar ca nu platesti 50 de euro. Cred ca un pret mediu pe care l-am intalnit eu, sau pretul normal pe care l-am intalnit eu, este undeva la 6 lei pe o cupa. Probabil daca iei mai multe, ai o reducere mica pe volum. In general cam aici este pretul. Una este sa iei o cutie de inghetata din supermarket, care e facuta in tot felul de feluri, unde ai si superbranduri care au istorie in inghetata si chiar fac o inghetata buna de consum acasa si alta e sa vii intr-o chestie artizanala foarte relaxata si antreprenoriala unde oamenii aia chiar muncesc mult de tot cu dragoste si pasiune. Dar cand iei o cutie de inghetata acasa, platesti un pic mai mult decat platesti la supermarket. Pentru jumatate de kilogram am platit 30 de lei, dar e destul de bine fata de brandurile premium de supermarket.
O.M.: Ce apreciezi la o inghetata?
C.M.: Gustul, conteaza foarte mult gustul. Din ce am incercat pana acum, dorind sa aflu mai multe despre inghetata, mi-am dat seama ca este mai important gustul pe care ei il pun in vitrina, ca e vorba de caramel, ca e vorba de ceva de fructe. Dincolo de dulceata, multi adauga diverse lucruri tocmai pentru a-l face foarte dulce si sa placa celor mici, banuiesc. Mie-mi place sa gust uneori o inghetata mai seaca cum am incercat aici (N.R.- Puro&Bio) inghetata vegana unde gustul este puternic. Cea mai buna inghetata de ciocolata pe care am mancat-o este din ciocolata vegana. Simti ciocolata neagra asa cum trebuie.
O.M.: De ce e nevoie pentru o inghetata buna?
C.M.: Conteaza foarte mult ingredientele. Acum sa fim seriosi, sunt putini cunoscatori de inghetata. Sunt putini oameni care au facut o inghetata. Sunt putini oameni care inteleg ce e in spatele produsului din cornet. Evident, cand te uiti si citesti ingrediente naturale, facuta vegan, proaspata de dimineata - lucrurile acestea te atrag si sunt un element de diferentiere. Dar la modul cel mai serios, daca gustul este bun, daca exista o poveste, chiar si povestea aia din spate ca este artizanala, ca e facuta de doi antreprenori care si-au lasat jobul din corporatie si acum isi implinesc visul. Chestiile astea vand la anumiti oameni si te atrag, dar pana la urma, daca nu ai un gust foarte bun si varietate si un loc dragut, chiar si locul conteaza. Pentru ca poti sa ai o inghetata buna dar sa nu ai un loc care sa-i faca adevarata reclama.
Si, ca sa nu te mai tinem in suspans, conform lui Cristian Manafu, cele mai bune gelaterii prin care ne-am plimbat sunt:
1.PURO&BIO
Aici oamenii ne-au povestit ca totul e natural si biologic, cu peste 90% din ingrediente bio. Oferta este variata si gasesti inghetata din lapte, vegana, sorbet si frozen yogurt. O cupa costa 6 lei si cu cat mai multe iti iei, iesi mai ieftin. Vedetele locatiei sunt aromele de fistic, menta, ciocolata gianduia si ricotta cu smochine. Familiile cu copii sunt clientii cei mai prezenti, mai ales ca cei mici se pot tine de dracii aici. Au Jocoteca in care li se permite pana sa si deseneze pe pereti. Poti sa cumperi si la kilogram cu 60 de lei, ce arome vrei. Pe langa inghetata, mai au si cafea, salate, sandvisuri, iaurterie cu fructe din belsug, precum si sorbeturi. Putem sa mai adaugam ca am fost serviti prompt si frumos.
2.La Delicii
Locatie mica si incantatoare, sortimente variate si un pic ciudate. Cam asta am inteles noi din aceasta gelaterie unde am fost dusi de Cristian Manafu. Ii gasiti pe la evenimente, dar si la sediu unde sunt frecvent vizitati de familii cu copii si cupluri. Aici am mancat niste arome ciudate, despre care nu-ti vine sa crezi cat de gustoase pot fi: de la caramel sarat, coliva, lavanda si pana la parmezan. Nu ne crezi, normal. E pe testatelea. Aromele se schimba mereu, asa ca exista sanse reale sa gasesti ceva ce-ti poate exploda creierul. In sensul misto.
3.Moritz Eis
Pe strada Episcopiei nr. 6, cu liniste si pace, gasesti alegerea de pe locul III. Foarte multe arome te intampina intr-un cadru micut, dar cu o terasa la vedere unde poti sa te pierzi in gust si vreo carte. Se pare ca cei de aici stiu ce fac pentru ca au patruns intr-un top al celor mai bune gelaterii din lume. Moritz Eis se mai gaseste in Serbia, Muntenegru, Ungaria, Chile, plus inca un sediu in Bucuresti si altul in Timisoara. Noi ne-am bucurat cel mai tare de caramelul cu cafea, fistic, ciocolata neagra, vanilie si zmeura.