Fascinatia noastra pentru lumina este binecunoscuta. Si, desi, nu putem sa nu ne intrebam cate lucruri utile s-ar putea face cu banii cheltuiti anual pe luminitele de Craciun, trebuie sa recunoastem ca dau oraselor o anumita magie.
A devenit si la noi traditie dupa Revolutie sa impodobim orasele de sarbatoare cu brazi de Craciun si decoratiuni. Pomul de Craciun de la The Rockefeller Center din New York ramane o referinta in istoria impodobirii brazilor de Craciun din spatii publice. La noi, in marile orase, dar si in cele mai mici, exista cate un pom de Craciun si un targ cu produse traditionale dedicate Sarbatorilor.
Cu o traditie care dateaza din 2007, targul din Sibiu este unul dintre cele mai frumoase de la noi, fiind ajutat, desigur, si de decorul de poveste al orasului. Anul acesta, 70 de casute din lemn au fost instalate in Piata Mare, unde expozanti din intreaga tara sunt prezenti cu produse artizanale si tot felul de bunatati facute in casa. Nu lipsesc concertele, iar targul dureaza pana in 26 decembrie.
In Piata Unirii din Cluj-Napoca, bradul impodobit a devenit o traditie. Inedite sunt aici atelierele de pictura si desen de la Casuta Mosului, unde copiii sunt asteptati sa confectioneze cele mai frumoase ornamente pentru pom pana in 20 decembrie.
La Timisoara, in Piata Victoriei, langa bradul impodobit, mosul va veni pe 19 decembrie. Pana atunci, se intra in spiritul Craciunului cu ajutorul spectacolelor de colinde si cu promisiunea unor cadouri surpriza.
Nu puteam ocoli Brasovul, nu in anotimpul in care Piata Sfatului devine si mai luminoasa gratie bradului urias impodobit. Inainte de a programa o urcare in Poiana, asadar, va puteti opri la un vin fiert si un colind in piata. Tip pentru cadouri: produse traditionale din Tara Barsei.