• Share

GreenTips - aplicatia de care ai nevoie ca sa ai mai mult

GreenTips - aplicatia de care ai nevoie ca sa ai mai mult

 

Cum am cam epuizat toate resursele pe care le poate produce planeta pana la sfarsitul acestui an, adaptarea stilului de viata la capacitatea singurei planete pe care o avem la dispozitie devine necesara. Asa ca, Asociatia Mai Mult Verde ne sare-n ajutor cu singura aplicatie dedicata unui stil de viata responsabil, GreenTips.

 

GreenTips - aplicatia de care ai nevoie ca sa ai mai mult

Foto: Mai Mult Verde FB.

 

Orasul Meu a vrut sa afle mai multe si i-am intrebat ce inseamna aplicatia, cum functioneaza, unde o gasim si alte lucruri interesante:

 

Orasul Meu: Ce inseamna Mai Mult Verde?

Mai Mult Verde: Asociatia MaiMultVerde este o organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, ce are misiunea de a construi o noua cultura a responsabilitatii si voluntariatului pentru mediu in Romania. In primii opt ani de activitate, 2008 - 2015, MaiMultVerde a lucrat cu 22.500 de voluntari, a plantat peste 785.000 de puieti, a strans peste 330 de tone de deseuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucuresti, Oradea si Timisoara, Cicloteque, a derulat campanii nationale de informare si educatie si a organizat prima gala de strangere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. MaiMultVerde a atras in cei opt ani de activitate peste 4,3 milioane de euro pentru proiecte de mediu, fondurile obtinute din sponsorizari oferite de marile companii din Romania, donatii si finantari europene.

 

O.M.: Cum privesc romanii ecologia?

M.M.V.: Romanii pe care am avut ocazia sa ii cunoastem in decursul acestor ani sunt oameni care stiu ce vor, sunt elevi, studenti, oameni care lucreaza in companii, insa toti au un lucru in comun, responsabilitatea pentru mediul in care traiesc. De fiecare data cand organizam o activitate de plantare, voluntarii raspund afirmativ invitatiei noastre de a ne ajuta, dovada ca le pasa de acest domeniu.

 

O.M.: Ce ne impiedica sa ne refolosim mai bine resursele?

M.M.V.: La nivel de tara, ceea ce ingreuneaza refolosirea resurselor este poate lipsa unui cadru legislativ care sa reglementeze in mod clar aceasta practica. Spre exemplu, in Romania, risipa de alimente reprezinta o problema sociala majora: se pierd anual pe lantul valoric, de la producator pana la consumator, cca 250 kg de alimente. Lipsa unei strategii de reducere a pierderilor si revalorificare a acestui tip de resurse face ca aceasta problema sa persiste si sa ne afecteze pe toti. Este si motivul pentru care, in luna martie a acestui an, am demarat un proiect in acest sens, Romania impotriva risipei de hrana, prin care ne propunem sa gasim solutii impreuna cu factorii de decizie.

 

O.M.: Pentru un om cu un program incarcat, reciclarea e o provocare?

M.M.V.: Reciclarea este o provocare pentru toti, insa nu si atunci cand ai la indemana instrumentele necesare, fie ca vorbim de educatia ecologica, fie ca facem referire la conditiile necesare – programe comunitare de colectare selectiva, centre de reciclare. Un om cu un program incarcat trebuie sa fie si un om organizat pentru a putea pune in practica asemenea activitati. Aplicatia mobila Green Tips, pe care am reusit sa o dezvoltam multumita sprijiniului oferit de Telekom Romania, in cadrul programului TeImplici.ro, este poate cel mai bun sfatuitor in aceasta directie, avand in vedere ca ofera sfaturi timp de 365 de zile, pentru o viata mai responsabila, unde reciclarea este un element cheie.

 

GreenTips - aplicatia de care ai nevoie ca sa ai mai mult

Foto: Mai Mult Verde FB.

 

O.M.: Cum functioneaza aplicatia?

M.M.V.: Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti instalezi aplicatia pe telefonul mobil. Odata ce te-ai inregistrat, poti accesa lista de Sfaturi sau te poti abona la Sfatul zilei pentru a primi in urmatoarele 365 de zile cate o recomandare ce te va ajuta sa iti adaptezi stilul viata. „Opreste apa in timp ce iti dai cu sapun!”, “Nu decongela in cuptorul cu microunde!”, „Usuca-ti parul in mod natural!”, sunt doar cateva dintre Sfaturi. Jocul serios de-a protectia mediului incepe de la 270 de puncte, pe care le primesti in cont in momentul inregistrarii. Pentru fiecare sfat pe care il adopti, sau l-ai adoptat deja, primesti cate doua puncte pentru a fi mai aproape de tinta de 1.000 de puncte. 

 

O.M.:  Ce rezultate va asteptati sa aveti?

M.M.V.: In ultimii ani se observa o preocupare din ce in ce mai mare in randul romanilor pentru un stil de viata mai verde, frumos si sanatos, un trai sustenabil. Vrem ca publicul din Romania sa aiba o sursa de sfaturi cu adevarat utila. Atunci cand adoptarea unui stil de viata se poate imbina cu tehnologia, cu o abordare mai jucausa si adaptata comunicarii in social media, sansele ca publicul deja interesat, dar si cel mai putin interesat, sa promoveze acest stil de viata sau sa-l adopte, cresc foarte mult. Ne propunem ca, in decurs de un an de la lansarea aplicatiei, sa avem un numar de cel putin 10.000 de utilizatori romani care spun da instalarii aplicatiei si adoptarii stilului de viata responsabil.

 

O.M.: Ce ne costa sa o folosim?

M.M.V.: Vestea buna este ca nu ne costa nimic! Aplicatia este disponibila gratuit pe Google Play si App Store si poate fi instalata pe smartphone cu sistem de operare Android si IOS. Singura investitie este timpul acordat introducerii acestor sfaturi in viata noastra de zi cu zi.

 

Lansarea oficiala are loc pe 28 septembrie, in cadrul premierei documentarului Demain in Romania, filmul care a inaugurat Conferinta pentru clima a ONU. Filmul iti aduce exmple de pioneri din zece tari care reinventeaza agricultura, democratia, energia si educatia.

 

 

Distribuie