Stiati ca in Bucuresti exista doua spitale pentru jucariile stricate? Initiativa a apartinut Primariei Capitalei si aici sunt reparate jucariile cu diferite defecte, care apoi sunt donate copiilor din orfelinate. Unul dintre aceste centre are program non-stop.
De cate ori v-ati impiedicat prin casa de jucarii stricate pe care mai apoi le-ati aruncat? Exista insa o solutie nobila pentru aceste jucarii. In 2013, pe strada Foisorului nr. 55-58, Primaria Bucuresti a deschis un centru in care sunt primite jucariile stricate. Angajatilor le place sa-i spuna spital de jucarii. Aici sunt primite jucariile stricate care, de cele mai multe ori, ajungeau in cosurile de gunoi. Aceste jucarii sunt reparate, spalata si mai apoi donate copiilor din centrele de plasament sau celor care provin din familiile nevoiase.
A fost unicul centru de acest fel din Romania. Asta pana pe 11 ianuarie 2016, cand a mai fost deschis unul, tot in Bucuresti. Primul spital de jucarii s-a bucurat de atat de mult succes, incat Primaria Bucuresti a decis sa mai deschida unul, pe Calea Serban Voda. Cele doua spitale au "medici", "asistente" si chiar "camera de garda". Primul centru de acest gen, cel din strada Foisorului are program non-stop, in vreme ce la "spitalul" din Serban Voda, cei care vor sa faca o fapta buna pot dona jucarii stricate intre orele 08:30 si 16:30.
Cele doua centre au angajati care se ocupa special cu inlocuirea rotitelor de la masinute, repararea papusilor aduse fara mainute sau picioruse sau chiar spalarea jucariilor de plus. Cu multa rabdare si dedicatie, acestia transforma jucariile stricate in unele aproape noi, de care se bucura apoi copii nevoiasi.
”Jucariile care ies din mana noastra arata ca noi. Spalam chiar si rochitele papusilor. Uneori, suntem adevarati chirurgi, pentru ca avem nevoie de ore pentru a readuce la viata o jucarie. Bucuria copiilor cand primesc jucaria nu se poate insa compara cu nimic”, a povestit Valentin pentru Click, unul dintre angajatii care se ocupa cu reconditionarea jucariilor.
“Avem adevarati «doctori», care pot face bine orice jucarie stricata de copii sau pe care acestia nu o mai pot folosi. Obiectul este reparat si apoi oferit in stare perfecta micuţilor din familiile nevoiase”, a declarat Cosmina Simiean, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a Municipalităţii, care administrează centrele, intr-un interviu pentru Click.