Weekendul asta e cool sa fii nerd si sa mergi la seria asta de evenimente faine despre stiinta, cercetare sau stiinta fictiune:
- Bucharest Science Festival 2016 se desfasoara intre 28 septembrie - 2 octombrie;
- Noaptea Cercetatorilor Europeni 2016 de pe 30 septembrie;
- Sci+Fi FEST - Festivalul de Stiinta si Science-Fiction are loc de pe 30 septembrie pe 2 octombrie.
Aici asteapta-te sa se discute despre tot felul de teorii, informatii si povesti despre lumea fantastica a viitorului: de la colonizarea lunii, la care este cel mai bine regizat episod Star Wars sau chiar lucrari si carti relevante din domeniul cunoasterii.
Stim ca esti in tema deja, dar am facut putina cercetare (hehe) si am scris o lista de lucruri cu ajutorul carora poti sa fii si mai bine pregatit. Pana la urma trebuie sa ai o oarecare baza cand vine vorba despre inventii, inovatii si ganditori inainte de vremea lor.
Iti dam 3 din fiecare, sa te saturi. Esti o persoana ocupata si nu ai timp de toate.
3 Serii de carti SF pe care nu le termini pana-n weekend, dar sigur ar trebui sa le incepi
Ghidul autostopistului galactic:
”Nu te panica!” si lasa-te ghidat intr-o calatorie oarecum fantezista si usor suprarealista prin Universul cunoscut doar de imaginatia lui Douglas Adams, care iti vorbeste calm si linistitor despre situatii demne de horror, dar prezentate absurd si pline de glume pe care vei invata sa le apreciezi pe masura ce parcurgi seria.
Prima carte e musai de citit. Spoiler: Pamantul e distrus la inceput si intelesul vietii e 42.
Dune:
”Politica, religie, tehnologie si emotii umane prezentate prin interactiuni multistratificate” suna destul de plictisitor, nu?
Dar hai sa punem actiunea in spatiu, sa avem lupte intre nave spatiale si viermi uriasi care distrug planete. Mai avem si un erou cu puteri usor divine si ce presupune asta pentru cei apropiati si cei care se opun. Deja e mai bine, stim. Tehnologia aici apare uneori ca parte a religiei, dar perfect valida din punct de vedere fizic, mecanic si logic. Asa ca nu-i magie.
Din nou, prima carte trebuie citita neaparat. Ca te agata pentru restul.
Fundatia:
Asimov are un statut de reverenta in domeniul Science-Fiction. Mai ales pentru acuratetea stiintei din ”stiinta-fictiune”. Adica avem un sanctuar la marginea galaxiei construit de cele mai luminate minti ale Imperiului Galactic, iar eroul nostru calculeaza pe baza unor statistici caderea Imperiului si ii zice psihoistorie. Parca te-ar lua somnul. Dar faza tare, acesti intelectuali de esenta mai moale, dupa ce discuta in profunzime complicatiile socio-culturale, se lupta cu barbarii din Militariul galaxiei pentru a-si proteja Fundatia.Deci stiinta realizabila si fictiune imaginabila, ce mai vrei?
Citeste prima carte, psihoistoria zice ca o sa citesti toata seria.
3 filme SF pe care sigur le gasesti pe Netflix
2001: Odisee spatiala:
De unde venim? Incotro ne indreptam? Si ce ne asteapta acolo? - La toate aceste intrebari raspunde filmul asta fain. Cu duble trase de Kurbik de sute de ori pana au iesit perfect, imagini vizuale care iti baga creierul intr-o procesare constanta si idei religioaso-stiintifice care te baga in dubii in legatura cu tot ce ai crezut pana acum.
Ca sa nu mai zic ca are cea mai simpatica inteligenta artificiala, Hal 9000, vazuta in filme pana la cubul ala ciudat din Inception.
Daca nu il intelegi nu-i bai, e considerat doar o capodopera cinematografica.
Matrix:
Exercitiu de imaginatie: viitorul speciei umane depinde in totalitate de Keanu Reeves.
Ai facut asta? Ok. Acum hai sa-ti spun de ce nu sunt covrigii chiar in coada cainilor roboti.
Matrix are o viziune putin macabra a ceea ce ne asteapta si culmea, chiar e un scenariu posibil pentru noi. Robotii au preluat puterea si tin oamenii in permanenta adormiti intr-un program virtual.
Nu-i cea mai fericita premisa, dar compeseaza prin actiune fantastica, efecte vizuale nemaivazute la vremea respectiva si o poveste care incorporeaza tehnologie si religie in parti egale.
Ai vazut filmul si daca nu l-ai vazut, sigur ai auzit de el, asa ca fa-ti niste floricele si nu lua pastila albastra.
Inapoi in viitor:
In sfarsit o comedie. Sau semicomedie, semiactiune si o picatura de aventura acolo. Genul de film din anii ”80.
Un pusti calatoreste in trecut cu masina unui vecin care e part-time savant nebun. Masina e DeLorean!
Ce se poate intampla? Sa-i cunosti pe ai tai in liceu si in loc sa ii apropii, ii faci sa nu se cunoasca niciodata, iar tu si fratii tai incepeti sa dispareti usor-usor din existenta. Repede, fa un solo de chitara care sa-l inspire si pe Marvin Gaye si bate-l pe cel care-i lua tatalui tau sandwichul la scoala. Asta o sa salveze situatia si o sa faca de-un film bun. Plus ca asa reusesti sa te intorci inapoi. In viitor.
Plus ca pe langa smecheriilor tehnice ale lui Doc Brown, in partea a doua apar cele doua invetii despre care se tot vorbeste in ultima vreme: hoverboard-ul si tenesii care isi strang sireturile singuri.
Tenesii aia sunt realitate inca de anul trecut si de la inceputul anului pe lista cadourilor de Craciun.
3 seriale SF pe care daca nu le-ai vazut nu trebuie sa iesi din casa
Doctor Who:
Personajul principal e un extraterstru cu doua inimi si treisprezece vieti care are o masinarie mai mare inauntru decat afara cu care calatoreste in spatiu si timp. Atat e suficient.
Fara stiinta credibila si mici scheme pe care le face de fiecare data ca sa iasa din probleme, ca un MacGyver spatial. Fara sa mai zic ca fiecare idee pe care o lanseaza e bazata pe stiinta si fiecare deductie are un parcurs logic fara pata. Fara imaginarea timpului ca un bol de spaghetti.
Fara sa mai zic de traditia de mai bine de 50 de ani a serialului.
E obligatoriu sa te uiti de la al zecelea doctor incoace. A da, personajul principal se ”regenereaza” atunci cand actorul pleaca. Cea mai eficienta metoda de a pastra un personaj cu multe fete.
Black Mirror:
Da, al doilea serial britanic din lista. Si al doilea foarte bun. Black Mirror e chiar mai aproape de realitatea noastra, pentru ca e tocmai realitatea noastra doar intoarsa cateva grade.
Monstrii virtuali, tablete asasine si softuri care devoreaza oameni.
Unde abordarea e putin mai obscura, emotiile sunt mai umane, iar stiinta e mai credibila.
Livrarea e puternica, actorii fantastici si e scris cu cap.
Plus ca e antologie, deci nu trebuie sa tii pasul cu personajele.
Star Trek:
Bine aici trisam putin. Sunt multe seriale (si filme) in canonul Star Trek, dar e important sa fi vazut macar unul. Poate doar ca sa iti alegi capitanul preferat.
Un serial despre o nava de explorare – Enterprise, in principiu – care calatoreste prin galaxia noastra din locuri unde niciun om nu a fost vreodata pana-n locuri unde nimeni nu a fost vreodata.
Franciza e mare, dar fiecare aporta diferite unghiuri ale aceleiasi directii spre care ne indreptam. Viitorul pe care ni-l atribuie Roddenberry este unul mai bun, in care am reusit sa depatim diferentele dintre noi, ca specie si acum pretindem sa le depasim si pe cele dintre specii.
Fie ca vrei un capitan pasional si care se incumeta imediat la aruncat pumni cum e Kirk, fie ca preferi liderul educat care cantareste de trei ori inainte de a lua o decizie, asa cum e Picard, sigur vei gasi unul pe placul tau.
Ah, inca o chestie: dispozitivele prin care vorbesc seamana foarte tare cu telefonul ala cu clapa pe care l-ai avut in liceu, nu?
Bonus: 3 canale de YT pe care sa le urmaresti (macar) cand esti la metrou
vSauce – Canal pentru calatorii lungi (+5 statii) unde ti se explica pe indelete misterele oamenirii si unde se pun intrebari la care nici macar nu te-ai gandit.
Because science – Fizica, chimie, matematica si alte stiinte aplicate pe tot felul de situatii din lumea noastra si cultura pop (2-3 statii).
Sci-show – Hank Green, pionier al YT iti expune zilnic un subiect stiintific al zilei. Cu grafice, animatii si limbaj comun, ca sa fie usor de inteles si mai ales usor de aplicat. (3-5 statii).
Ok, acum chiar vei intra in mood si nu mai ai nici o scuza sa nu iesi weekendul asta din casa pentru unul dintre cele trei evenimente cu, pentru si despre stiinta.