Stim, Bucurestiul de astazi are multe neajunsuri. De la cladiri in paragina pana la gunoiul de pe strazi, parca e imposibil sa ne imaginam ca orasul a fost candva Micul Paris.
Cum suntem putin nostalgici, am fost curiosi sa vedem cum arata capitala noastra inainte de comunism, dar si in timpul lui. Mai mult, care e soarta locurilor celebre atunci, in zilele noastre.
Ieri: restaurantul Berlin | Azi: Club Control
Incepem retrospectiva cu un loc pe care sigur il cunosti, mai ales martea. Despre Club Control e vorba si tot parcursul lui de la o cafenea cocheta in perioada interbelica la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din comunism.
In anii '50, dupa ce comunismul a fost instaurat in fiecare coltisor al Bucurestiului, a venit si randul restaurantului Modern, local cunoscut al perioadei Interbelice, de a face cunostinta cu influenta vremii. Inainte de al doilea Razboi Mondial, aici veneau filosofi, taranisti sau intelectuali. Insusi George Enescu a venit aici de cateva ori sa cante aici.
Aflat vizavi de Cercul Militar, acesta a devenit in 1954 Restaurantul Berlin, o dedicatie pentru specificul culinar german, dar si pentru arhitectura din RDG. Dupa Revolutie, acolo a functionat o buna bucata de vreme un Casino, iar astazi, daca te uiti cu atentie, vezi niste placi decorative cu simboluri care iti aduc aminte de Germania acelor vremuri.
Ieri: Barul Melody | Azi: paragina
Barul Melody, aflat la subsolul blocului in care functiona si Cinematograful Patria, era locul in care isi petreceau timpul copiii sotilor Ceausescu, fotbalistii echipei Steaua sau membrii familiei Mizil in perioada comunista. Gaseai de toate, de la artisti consacrati pana la fete usoare. Barul a functionat pana in 2004, cand a fost inchis din cauza reclamatiilor locatarilor blocului.
Astazi, barul nu mai exista, iar cinematograful nu mai functioneaza. Ca sa fim mai pesimisti, am spune ca e inca un spatiu liber care urateste Bulevardul Magheru.
Ieri: Magazinul Eva | Azi: Mega Image
Tot in comunism a fost sacrificat unul dintre cele mai frumoase muzee ale Bucurestiului, Muzeul Simu, pentru a face loc unui complex de doua blocuri ca niste cutii de chibrituri pe care le vedem si astazi in fiecare zi, pe Magheru, exact vizavi de fostul bar Melody.
La parterul unuia dintre cele doua s-a deschis, la inceputul anilor '60, Magazinul Eva, dedicat exclusiv femeilor. La parter se vindeau haine de dama in timp ce la etaj gaseai parfumuri sau incaltaminte. Nici barbatii nu au fost uitati si au avut propriul magazin, Adam, in zona Salii Palatului.
Astazi, in locul magazinului Eva, gasesti cel mai des intalnit supermarket din capitala.
Ieri: Magazinul Romarta | Azi: banca
Vizavi de Cercul Militar s-a construit, tot in anii '60, blocul Romarta Copiilor, pe locul fostei librarii Cartea Romanesca, grav afectata in timpul bombardamentului din '44, cand a fost distrus si Teatrul National.
Pana in 1961 spatiul a ramas gol, iar comunistii s-au gandit ca este numai bun sa deschida un astfel de magazin. Aici gaseai jucarii, haine pentru bebelusi sau copii pana in 15-16 ani, articole sport, papetarie etc.
In anii '80 insa, oferta era din ce in ce mai saracacioas si in prezent, in locul fostului magazin, functioneaza o banca.
Ieri: Hipodromul Baneasa | Azi: Casa Presei si Complexul Romexpo
La inceputul secolului trecut, cursele de cai incepeau sa castige admiratori odata cu infiintarea primului Jockey Club din Romania al carui presedinte era chiar Regele Carol I.
Pentru ca lumea era din ce in ce mai interesata de acest sport, in 1905 a fost construit Hipodromul Baneasa pe 60 de hectare de teren si a devenit rapid unul dintre cele mai importante hipodromuri din Europa.
Odata cu venirea comunismului, acest tip de activitate era considerat a fi specific burgheziei, asa ca a fost restrictionat si in 1950 a fost costruita Casa Scainteii pe o parte destul de importanta a hipodromului. In 1960, acesta a fost demolat definitiv pentru ca se construi ceea ce tu cunosti acum drept Complexul Romexpo.