Temporary Contemporary este o rubrica saptamanala care prezinta exemple de initiative destepte pentru revigorarea spatiilor nefolosite din orasele din Romania.
Suntem intr-un moment al istoriei in care o mare parte din orasele in care traim sunt fantomatice, spatii uitate, nefolosite si nerevendicate de oameni (cu exceptia squattingului facut neresponsabil de catre persoane defavorizate). Doar prin educatie si o intelegere a faptului ca orasul ne apartine vom putea incepe sa folosim tot potentialul neexploatat de locuri care ar trebui sa fie ale noastre, nu lasate sa se distruga, impreuna cu intreaga istorie pe care o contin.
Poate ati auzit de proiectul de redeschidere a cazinoului din Constanta anul trecut. Daca da, e bine de stiut ca in spatele initiativei a stat Calup, un proiect de regenerare urbana axat pe educarea publicului in ceea ce priveste pastrarea si aprecierea patrimoniului ca un bun comun si o mostra de mostenire culturala importanta pentru orase si locuitorii acestora.
Calup a luat nastere in 2013, propunandu-si sa faca un gest concret de buna practica in reactivarea unor spatii nefolosite din tesutul urban al Bucurestiului. Prin interventii punctuale, grupul, format din tineri arhitecti, urbanisti, designeri si alte profesii din zona creativa, a deschis spatii absente din mentalul colectiv prin evenimente culturale menite sa puna in valoare spatiile gazda. Practic, in primii doi ani de activitate, s-au pus bazele unei comunitati de oameni activi si interesati de soarta patrimoniului construit si de metode de a imbunatati viata in oras, adunand informatie si castigand experienta prin evenimentele organizate.
Azi, Calup dezvolta o platforma care mapeaza spatiile nefolosite din Bucuresti pentru a le conecta cu proiecte cu potential care ar putea oferi solutii de activare temporara, cu scopul reintroducerii spatiilor in circuitul economic si cultural al orasului. In acelasi timp, platforma va crea o comunitate implicata si proactiva in directia regenerarii urbane atat de necesare Bucurestiului. Oferind unelte si exemple de uz alternativ, Calup are potentialul de a deveni un jucator important pe scena dezvoltarii orasului, asa ca e de urmarit si sustinut pentru ca e una din putinele initiative pornite din comunitate si care isi propune gasirea de solutii colaborative, sustenabile si constiente.
Intra pe harta Calup, exploreaza si completeaza cu spatii nefolosite pe care le-ai intalnit in plimbarile tale prin oras sau intra in comunitate pentru a gasi solutii potrivite proiectelor tale.
Vezi si alte articole despre idei destepte de regenerare urbana: