Temporary Contemporary este o rubrica saptamanala care prezinta exemple de initiative destepte pentru revigorarea spatiilor nefolosite din orasele din Romania.
Suntem intr-un moment al istoriei in care o mare parte din orasele in care traim sunt fantomatice, spatii uitate, nefolosite si nerevendicate de oameni (cu exceptia squattingului facut neresponsabil de catre persoane defavorizate). Doar prin educatie si o intelegere a faptului ca orasul ne apartine vom putea incepe sa folosim tot potentialul neexploatat de locuri care ar trebui sa fie ale noastre, nu lasate sa se distruga, impreuna cu intreaga istorie pe care o contin.
Cand vorbim de spatii industriale nu putem sa nu ne gandim la toate halele si industriile nerevendicate de noua societate capitalista. Motivele sunt multe si deja desuete, insa e clar ca e nevoie de solutii pentru ca aceste ansambluri sa redevina sustenabile si folosite.
Halele Carol, fost ansamblu Wolf si Steaua Rosie, in comunism, reprezinta unul dintre cele mai vizibile si de amploare proiecte de reactivare urbana care se intampla in Bucuresti, la acest moment.
Construit in 1887, ansamblul e compus din mai multe spatii ample, de caramida, cu ferestre mari, si o curte interioara alambicata. Un caz fericit, proprietarul intelege faptul că aceste clădiri au importanță istorică, reprezentând spiritul de pionierat industrial din secolul al 19-lea, asa ca a refuzat oferte de la dezvoltatorii imobiliari, asteptand proiectul care sa transforme halele intr-un spatiu atractiv pentru noi activitati economice si de antreprenoriat cultural. Incepand de anul trecut, Revista Zeppelin si Eurodite, o companie olandeza de consultanta in domeniul regenerarii urbane, au pornit un proiect de recuperare a acestor hale pitoresti, deschizandu-le publicului prin evenimente culturale dedicate designului si artei contemporane, conferinte, proiectii de film sau festivaluri de muzica.
Dupa aproape un an, Halele Carol au devenit un punct cunoscut si frecventat, reintrand in circuitul cultural si economic al orasului. Proiectul prevede mai multi pasi pentru reactivarea ansamblului, in acest moment axandu-se pe functiuni temporare, dar avandu-se in vedere gasirea unor metode de a deschide spatiile pentru proiecte permanente care sa transforme halele intr-un loc sustenabil si relevant pentru comunitatea creativa din Bucuresti.
Puteti vizita Halele Carol pe 11 si 12 septembrie, cand Rokolectiv prezinta SHAPE București, un festival de muzica si arta alternativa.
INFO UTILE
Adresa: Str. Dr. Constantin Istrati nr. 1 – vis a vis de Autogara Filaret, lângă Parcul Carol I, București.
Acces: RATB – autobuz 232 – a treia stație de la Piața Unirii; tramvaiele 7 și 47. Linie de noapte – N107. De asemenea, bicicletele sunt binevenite: Halele Carol sunt un spațiu bikefriendly.