In luna Octombrie, denumita popular “Brumarel”, se spune ca toamna isi intra pe deplin in drepturi si aduce cu ea bruma, stratul subtire depus pe pamant, ce consta in cristale mici de zapada. Toamna se numara bobocii, dar si festivalurile de cultura, iar Brumarelul va imbie cu evenimente culturale si nu numai. Iata o selectie:
Anim’est, Festivalul International de Film de Animatie a ajuns la editia a 9-a (3-12 octombrie) si va avea o noua locatie, Carol 53 transformandu-se in Re:Animation Hub. Filmele vor fi proiectate la cinematografele Studio si Elvira Popescu. Programul complet al festivalului il gasiti aici.
eXplore dance festival (3-26 octombrie) este o initiativa ce vizeaza cresterea vizibilitatii dansului contemporan. Evenimentul incurajeaza diseminarea creatiilor de dans contemporan, schimbul de experienta si promovarea tinerilor artisti prin spectacole, performance-uri (inclusiv premiere), workshop-uri, lecture-uri si filme de dans. Programul poate fi consultat aici.
Bucharest Art Week (26 septembrie – 4 octombrie) cuprinde nu numai artele vizuale, ci si alte arii artistice cum ar fi teatrul, muzica, dansul sau literatura. Tema editiei din acest an este “Orase, granite si atitudini” si inglobeaza atat evenimente pentru publicul larg, cat si manifestari artistice si expozitionale high-class (proiecte de arta in spatiul public, expozitii de arta contemporana in spatii clasice si neconventionale si ateliere deschise). Programul este disponibil aici.
Festivalul International de Teatru pentru copii "100, 1000, 1.000.000 de povesti", editia a 10-a (27 septembrie – 4 octombrie) are loc la Teatrul Ion Creanga si isi propune sa fie un program complex de educatie teatrala, culturalizare si formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori.
Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe, editia a 4-a (29 septembrie – 5 octombrie), se doreste a fi un festival de cursa lunga. Misiunea Bucharest Fringe este de a prezenta publicului bucurestean cele mai valoroase si originale creatii independente ale ultimei stagiuni, de a coagula institutiile si grupurile de artisti independenti si de a promova spatiile de spectacol ale acestora. Programul il gasiti aici.
Bucuresti Docuart Fest, editia a 3-a (1-5 octombrie), desfasurat la Cinemateca Eforie, este festivalul dedicat exclusiv filmelor documentare romanesti. Pe langa filmele rulate in sectiunea competitionala, exista si filme in premiera sau documentare rasunatoare incadrate in sectiunea principala. Programul poate fi consultat aici.
International Tattoo Convention, editia a 5-a (10-12 octombrie) isi pastreaza locatia la Turbohalle, oferind publicului larg sansa de a intra in contact cu unii dintre cei mai cunoscuti artisti din lumea tatuajelor si body art performers.
Tea&Coffee Festival, editia a 6-a (13-19 octombrie) este un eveniment ce doreste sa promoveze latura social-culturala a consumului de ceai si de cafea si sa aduca in actualitate traditiile fiecarora in mai multe colturi ale lumii. Programul complet al festivalului il puteti accesa aici.
Maximum Rock Festival (24-25 octombrie) se va desfasura la Turbohalle si va reuni trupe precum Dark Tranquillity, Evergrey, Unleashed, Tristania, Elvenking, Treshold, Emergency Gate si multi altii.
Festivalul National de Teatru, editia a 24-a (24 octombrie – 2 noiembrie) este organizat de Uniter, M inisterul Culturii, ARCUB si Primaria municipiului Bucuresti. Programul pieselor ce se vor tine in cadrul evenimentului il gasiti aici.
SoNoRo Bridges, editia a 9-a (31 octombrie – 17 noiembrie) isi deschide portile la sfarsitul lunii. Programul, in forma sa finala este conceput in mod traditional ca un puzzle muzical si acopera un repertoriu vast: de la cea mai rafinata muzica de camera a lui Wolfgang Amadeus Mozart la exactitatea experimentala din Living Room Music a lui John Cage si poate fi accesat aici.