Cu nerbadare si entuziasm, anuntam seria de interviuri cu expati sau turisti veniti in vizita pe la noi prin oras. Speram ca experientele lor in capitala sa ne ajute sa privim orasul cu alti ochi si sa-i redescoperim valorile si potentialul.
Lev Labzovsky - Rusia
E in Bucuresti din luna ianuarie a acestui an si il atrag orasele mari, pline de viata. Lev Labzovsky ne-a ales capitala pentru a-si face studiile doctorale si pentru ca are aici un sentiment de lume paralela cu a lui, de mica Rusie.
Orasul Meu: Cum a inceput povestea ta cu Bucurestiul?
Lev Labzovsky: Eram in cautarea unui loc in care sa-mi fac studiile doctorale, asa ca am trmis mesaje mai multor grupuri stiintifice din Europa. Aveam de ales intre 10 locuri dar pana la urma m-am hotarat la Bucuresti pentru ca se afla in Europa de Est si pentru ca este aproape la fel de mare ca si orasul meu.
Multi au fost surprinsi de alegerea mea, dar chiar nu regret. E totusi interesant, pentru ca, desi rusii sunt cam peste tot in ziua de azi in Europa, calatorind sau muncind, Romania este vazuta de compatriotii mei doar ca un loc de vacanta. Si asta chiar mai putin decat alte tari din zona (Bulgaria, Grecia, Serbia).
OM: Un loc in care te simti intotdeauna in largul tau in oras.
Lev: Am locuit cam 3 ani si jumatate in centrul orasului St. Petersburg, deci cel mai in largul meu ma simt in centrul Bucurestiului, atmosfera este destul de similara.
Dar apreciez si cartierul in care locuiesc acum, Drumul Taberei, unde totul este foarte calm si ma face sa ma simt ca intr-o oaza de liniste in care ma pot retrage. Un alt lucru care-mi mai place in oras sunt parcurile mari, unde ai o senzatie de evadare.
OM: Ce ai schimba la cartierul in care locuiesti?
Lev: Nu-mi place faptul ca in Drumul Taberei nu prea ai unde sa bei o cafea sau sa mananci la pranz. Deci daca nu ai timp sa gatesti, pentru a manca decent trebuie sa mergi in centru. Si asa ajungem si la faptul ca nu exista metrou, dar am inteles ca e in curs de constructie.
OM: Care e cea mai frumoasa amintire a ta legata de oras?
Lev: Toate amintirile frumoase de pana acum nu au neaparat legatura cu orasul, ci mai ales cu oamenii pe care i-am cunoscut aici; ma bucur mult ca mi-am facut deja prieteni in oras, pentru ca nu sunt genul singuratic.
OM: Tu si orasul in cea mai trista experienta de pana acum.
Lev: Nu am avut nicio experienta negativa pana acum. Singurul moment in care nu m-am simtit chiar grozav, a fost perioada cand locuiam in campusul de la Magurele, aproape de institutul in care lucrez. Recunosc, au existat multe momente cand m-am plictisit acolo, prefer zgomotul orasului, chiar daca asta inseamna sa am mai mult de mers pana la job.
OM: Cand / cum te face Bucurestiul sa te simti ca acasa si, daca l-ai compara cu orasul tau natal, ce ai spune?
Lev: O intrebare interesanta dar si dificila in acelasi timp pentru ca ador St. Petersburg, iar pentru mine e incomparabil. Dar revenind la Bucuresti, nu-mi explic de ce, dar nu ma simt strain aici. Poate pentru ca orasele din tarile peste care a trecut influenta sovietica se intalnesc intr-un punct. Desi Rusia si Romania sunt diferite, ma simt de parca as fi intr-o Rusie mai mica, o lume pararela cu a mea.
Gasesc ca si mentalitatea oamenilor de aici seamana intrucatva cu cea a rusilor si nu gresesc cand spun ca din momentul in care am inceput sa cunosc oameni aici, am inceput sa ma simt aproape ca acasa. Dar asta nu inseamna ca nu mi-e dor de casa uneori. :)
OM: Se poate spune ca te-ai indragostit deja de oras?
Lev: E cam mult sa spun ca m-am indragostit, dar imi place. Vara mai mult decat in alte anotimpuri; cand m-am intors din vacanta de acasa, la mijlocul lui mai, am fost placut surprins de faptul ca orasul inverzise la propriu! Am avea nevoie si la St. Petersburg de mai mult verde, mai multa vegetatie si mai putin beton.
OM: Un loc in care ti-ai invita prietenii in oras.
Lev: Grea intrebare! :) Cred ca depinde de prieteni. Daca ma gandesc la prietenii mei din Rusia, unii sunt interesati de atractiile turistice, altii ar prefera sa descopere mai degraba tara decat capitala, iar altora le-ar placea sa vada locuri mai putin cautate, gen Ferentari. Dupa mine, daca exista timp, ar trebui sa vezi cat mai multe dintr-un oras, pentru a-i lua cu adevarat pulsul, de la locuri istorice, la cartiere noi si suburbii.
OM: Cat de tare de deranjeaza prezenta cainilor fara stapan?
Lev: Ma deranjeaza destul de tare, mai ales in Magurele, unde lucrez si unde sunt foarte multi. Cand am ajuns in Bucuresti, cainii de pe strazi au fost un real soc pentru mine; multi oameni au senzatia ca la St. Petersburg sau Moscova e la fel, dar gresesc. Imi plac cainii, dar uneori prezenta lor pe strazi devine cu adevarat periculoasa.
OM: Cat timp te mai vezi locuind in Bucuresti si cu ce alt oras l-ai schimba?
Lev: Planul este sa raman ceva mai mult de 2 ani, cat despre alt oras, e o intrebare destul de dificila. In Rusia nu ma pot vedea locuind in alta parte decat la St. Petersburg sau Moscova. In Europa ma simt mai bine pentru moment in orasele din Est, dar per toal cred ca as alege tot un oras mare. Nu mai fusesem in Bucuresti pana sa ma mut aici, in ianuarie, si concluzia e ca uneori nu trebuie decat sa luam o decizie si viata ne va arata restul…
P.S.: Daca aveti cunostinte sau prieteni din alte tari care locuiesc, temporar sau permanent, intr-un oras din Romania si credeti ca le-ar placea sa ne raspunda la cateva intrebari, va rugam sa trimiteti un mail pe adresa [email protected] cu mai multe detalii.