• Share

Bacalaureat, un film ca Romania

Bacalaureat, un film ca Romania

 

Nu vrem sa ne revenim, ne place. Compromisurile tipic romanesti, matrapazlacurile sau combinatiile dubioase, cum vrei sa le spui, sunt tema filmului. Am vazut Bacalaureat si da, ne-a captivat pe tot parcursul. Dar starea de dupa nu mai vrem sa o avem niciodata.

Pentru ca empatizam foarte bine cu personajul principal, Romeo (Adrian Titieni), care trece printr-o serie de evenimente nefericite incercand din rasputeri sa ajunga la capat prin compromisuri, la finalul filmului suntem cumva epuizati.

 

Foto: cinemagia.ro.

 

Medicul Romeo Aldea si-a crescut fiica intr-un orasel de provincie din Romania in ideea ca va pleca dupa liceu din tara care nu are ce sa ii ofere. In momentul in care ea este atacata de un individ, apare riscul ca fata sa nu mai obtina notele de care are nevoie la Bacalaureat si, astfel, sa piarda bursa pe care a obtinut-o la o facultate din Londra. Din acest motiv tatal face tot ce ii sta in putinta ca acest lucru sa nu se intample.

Din pacate, pentru romani, filmul asta este doar realitatea crunta de care noi, cel putin, nu mai avem nevoie. Fiecare a trecut printr-un episod de genul asta in viata si sa il tot vezi si pe ecrane nu e o plimbare prin parc. Moartea domnului Lazarescu sau Pozitia copilului sunt variante similare, ca sa va faceti o idee. In cazul Bacalaureat, jocul actoricesc si regia sunt mai bine.

 

Foto: cinemagia.ro.

 

Pe langa asta, chiar incepem sa banuim ca ciorba este un laitmotiv ce trebuie musai folosit in toate filmele romanesti, lucru stabilit intr-o sedinta ultrasecreta a tuturor regizorilor din Romania, undeva dupa ’89. Credeam ca in cazul de fata, am scapat de scena sorbitului din lingura, dar n-a fost sa fie. La final, apare.

In concluzie, daca va place cu tristete, luati Bacalaureat cu ciorba si paine.

 

Foto: cinemagia.ro.

Distribuie