Nu mai vazusem de multa vreme un action movie, iar cel pe care intamplarea a facut sa-l vizonez in acest debut de an m-a scos din perimetrul filmelor de “cinema de cartier” ori de festival si m-a adus cu picioarele pe taramul mall-ului.
Machine Gun Preacher / Misionarul razboinic e un titlu care m-a facut sa ma gandesc la seria Rambo si curios e ca, la un moment dat, exista in film o aluzie la emblematicul personaj al lui Stallone.
Regizorul Marc Forster, care a semnat filme dintre cele mai felurite (Quantum of Solace sau Finding Neverland), insaileaza portretul unui gen de erou modern, probabilul vis al oricarui ONG-ist umanitar: un om care se leapada de confortul unei vieti banale dar normale si se dedica unei cauze ce devine crezul sau existential.
Pe scurt, americanul Sam Childers, un bad boy care are toate sansele sa se piarda in zona drogurilor, il descopera pe Dumnezeu, dupa care pleaca in Africa incercand sa schimbe viata copiilor-victime ale atrocitatilor unui etern razboi civil. Misionarul devine un justitiar cu un puternic iz de Rambo.
Revelatia divina a lui Childers e atat de puternica, incat oaia ratacita se transforma peste noapte in propovaduitor si construieste o biserica unde lucrurile nu trebuie lasate la voia intamplarii, asa ca pune mana pe microfon si devine el insusi “MC-preot”; eroul are si un clasic moment de ratacire in care se dezice de toate credintele raspunzand cu aceeasi moneda (violenta) celor impotriva carora lupta cu binefacere.
Filmul se taie brusc, inainte de generic, fara concluzii moralizatoare, fara ca problemele a zeci de copii din Africa sa se fi rezolvat macar intr-o lume fictionala, fara ca jocul lui Gerard Butler sa fi convins vreun centimetru, cu tot pachetul lui de muschi intuiti dincolo de outfiturile bad-army. Si asta pentru ca de fapt totul continua in realitate...
Sam Childers, asa cum am aflat pentru ca nu am iesit imediat din sala, este un personaj cat se poate de real care, si in ziua de astazi, incearca sa faca diferenta, ajutand copiii din Africa. Imaginile din final, decupaje din viata lui Childers si a familiei lui, sunt mai interesante decat tot filmul, asa ca lui Forster i-ar fi iesit probabil mai demn si mult mai bine un documentar.
Motivul pentru care merita sa discuti despre Machine Gun Preacher / Misionarul razboinic la iesirea din cinema este problematica pe care o ridica de fapt existenta acestui personaj. Unde se termina sau mai bine zis unde e sanatos sa se sfarseasca implicarea unui umanitar? Scopul scuza mijloacele? Care e limita lucrurilor pe care le savarsesti in numele binelui, in numele ajutorului dat napastuitilor si cand e cazul sa-ti atarni in cui vesta de “justitiar”?