Daca nu ai reusit sa vezi "Bucurestiul de altadata" in perioada lui de glorie, te poti intoarce in timp, intrand la Bistro Ateneu.
Dupa cum sugereaza si numele, Bistro Ateneu isi asteapta musafirii pe strada Episcopiei, chiar langa Ateneu. Intr-adevar te simti ca un musafir atunci cand intri in micutul local, pentru ca nu sunt decat cateva mese intr-un salon intim si confortabil. Fiind decorat in stil interbelic, peste tot vezi poze ale Bucurestiului anilor '30, agatate pe tapetul vechi de odinioara ce imbraca peretii. Lumina difuza vine de la lampi vechi ce sunt atarnate deasupra meselor, si creeaza o atmosfera intima, primitoare, potrivita pentru un pranz in doi, sau pentru o sueta de seara. Deasupra barului sunt atarnate cateva viori si meniul de bauturi, scris de mana cu creta pe o tablita. Desi bistro-ul se afla "la strada", perdelutele cochete de la geamuri nu lasa privirile indiscrete sa patrunda inauntru. Am fost foarte incantata sa aud ca la Bistro Ateneu nu se fumeaza.
Printre alte elemente ce si-au pus amprenta asupra acestui local, se afla si meniul: acesta este scris pe o tabla, cu creta, si se schimba aproape in fiecare zi. Cu toate acestea, intotdeauna vei avea parte de mancare "cum facea bunica": ciorba de vacuta ca aici nu am mai mancat nicaieri (7.5 - 8.5 lei). Pe lista cu bunatati se mai afla: zacusca (9 lei), varza a la Cluj, pui cu masline, pui "ca la bunica", chiftelute marinate, ficatei cu ciuperci, si multe alte preparate delicioase la preturi in jur de 24 lei. La desert ai intotdeauna de ales, intre papanasi si... altceva, insa eu intotdeauna am ales papanasii.
De multe ori am vazut straini care vin aici pentru ca vor sa se bucure de o mancare romaneasca autentica, sau de un vin bun, sau de o muzica frumoasa, veche. Dar si romani care vor sa "guste" putin din ambianta vremurilor trecute.
Din familia Bistro Ateneu mai face parte si restaurantul "La Taifas", ce se afla pe strada Gheorghe Manu, in spatele Muzeului George Enescu.