Jurnalul Terorii/ Chernobyl Diaries, scris si produs de Oren Peli (cunoscut in special datorita Paranormal Activity si serialului The River) este, in linii mari, un film horror din categoria dead teenager movie.
Filmul spune povestea unor tineri americani, amatori de senzatii tari, care calatoresc prin Ucraina si decid sa mearga in excursie la Prypiat, oras fantoma, foarte aproape de Chernobyl, cunoscut pentru nivelul de radioctivitate ridicat. Si care seamana cu o localitate de provincie din Romania. Odata ajunsi la Prypiat, calauziti de Uri - promoter de turism extrem si singurul care are o vaga idee despre ce se intampla in zona -, aventurierii realizeaza ca socoteala distractiei de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
Chernobyl Diaries utilizeaza destul de multe clisee de la un cap la altul, iar fanii genului vor recunoaste elemente din filme precum The Blair Witch Project, The Ruins si altele asemantoare. Personajele sunt unidimensionale, situatie intalnita in majoritatea filmelor din aceasta categorie, luand decizii proaste dupa decizii proaste. Daca te-ai plicitisit pe la jumatatea filmului, intotdeauna poti juca “Cine moare urmatorul?”. O imbunatatire, spun asta cu indulgenta, spre deosebire de restul fimelor lui Oren Peli, este ca Jurnalul Terorii nu se mai incadreaza in sistemul “found footage”, desi stilul de filmare din mana al lui Morten Søborg (directorul de imagine) duce in aceeasi directie.
Cu toate astea, pentru un film horror, Chernobyl Diaries are si parti bune, precum premisa atragatoare de la care porneste: spaima reala intr-un oras parasit si radioactiv (vezi legendele despre Chernobil). Daca analizam putin, intrebarea “Cum de nu s-a facut pana acum un film horror cu tema Cernobil?” e prima care ne vine in minte. In al doilea rand, pelicula merita laude si pentru ca prima jumatate de ora reuseste sa angajeze o anumita atmosfera de suspans intens.
Acestea fiind spuse, daca vrei sa vezi un horror bazat pe o idee originala, Chernobyl Diaries este filmul potrivit.