Unde sunt Liceenii de altadata? Nu-i veti gasi in niciun caz in #selfie, primul lungmetraj al Cristinei Iacob, si asta nu pentru ca s-au schimbat vremurile iar Mihai, Dana ori Ionica se misca prin lumea adultilor, sau pentru ca am fi firi nostalgice ori genul pe vremea mea era mai bine, ci pur si simplu pentru ca aceasta comedie nu are forta sa devina filmul unei generatii (asa cum s-a intamplat cu filmul lui Nicolae Corjos din 1986). Fie ea si una care traieste mai mult virtual, sau mai bine zis, traieste numai pentru a avea ceva de spus virtual. Astfel selfie-ul urcat obsesiv pe FB devine oglindirea gaunoasa a unei/unor generatii care patineaza in golul unei lipse de valori autentice.
Trei adolescente la final de liceu - Yasmine (Crina Semciuc), Roxi (Olimpia Melinte) și Ana (Flavia Hojda) se hotarasc spontan sa dea o fuga la mare cu doua zile inainte de inceperea BAC-ului pentru o experienta memorabila - lucru care acum 20 de ani ar fi fost total iesit din comun si absolut iersponsabil. Dar pentru ca acest pe nepusa masa nu e niciodata chiar nevinovat, aflam ca Yasmine isi ia prietenele pe sus pentru o distractie de neuitat la Mamaia pentru a-si surprinde iubitul, nimeni altul decat proful de istorie (Razvan Fodor).
Urmeaza un weekend colorat si condimentat cu tot felul de experiente - de la certuri usor isterice intre cele trei fete, la intalnirea cu cei trei baieti care au venit la mare sa faca bani furand, si pana la mici drame personale care poarta personajele din Mamaia pana in Vama Veche. Din pacate, ca multe dintre productiile autohtone, filmul nu poate scapa de asperitatile dialogului care se vrea neaos-realist, dar nu reuseste sa fie decat vulgar. Cat despre comicul de limbaj, e mai mult mistocareala. Aparitii episodice de cartier (de la mare) au si Smiley si Alex Velea.
Litoralul e la fel de haotic ca si fetele noastre surprinse in ipostaza marii distractii de dinaintea marii maturizari, iar imaginea conturata e fidela realitatii: Mamaia lui Mazare e kitsch: sufocata de lume, masini, lumini si muzici, iar Vama e, asa cum se zice si in realitate, locul in care nu am sa merg niciodata si in care nu ajung decat din intamplare.
Dar ce fac parintii in tot acest timp? Doi dintre ei, interpretati de Răzvan Vasilescu si Alina Chivulescu pornesc spre mare, sa-si salveze fetele intr-un autobuz halucinant, un fel de muzeu pe n roti al epocii de dinainte de Revolutie. La polul opus, parintii Yasminei, adica Mihaela Radulescu si Dan Chisu se dovedesc a fi genul de cuplu care au oferit copilului lor tot, mai putin atentie si afectiune. Si uite asa, avem si cea mai penibila replica a filmului - Chisu/tatal o ameninta pe Yasmine: daca nu-si baga mintile in cap, o va trimite la Monaco si nu va mai mai vedea niciodata Bucurestiul...
Aventura se incheie de unde a pornit, la Bucuresti, iar viata continua sa curga in stil selfie-esc, pe FB, in poze... Nu pledam pentru accente ultra-moralizatoare intr-o comedie cu mare si soare; dar intr-o realitate in care se pica pe capete la BAC, lejeritatea cu care e tratata o situatie in care trei adolescente fug la mare cu doua zile inainte de BAC, iar prima proba de examinare le asteapta gratie unui profesor care suna, anonim (curat Caragiale!) la politie, mintind in legatura cu existenta unei posibile bombe in liceul fetelor, - e intinsa la max.
Click pe foto pentru marire
Foto: Mediapro Distribution
Cel mai convingator actor / actrița: Florin Calinescu in rol de politist de Vama Veche
Cea mai tare faza: Lupta cu shaorma in mijlocul strazii
Punctul slab: Cam multa mistocareala, fite, drame neconvingatoare
De ce merita sa-l vezi: Pentru imagine si pentru ca marea cea albastra
Cu cine mergi sa-l vezi: Fostii colegi de liceu
Nota OM: 2,5/5