• Share

Cinema: Blood Ties sau cum francezul Guillaume Canet reuseste sa revigoreze batranul thriller american. Si pe Clive Owen

Cinema: Blood Ties sau cum francezul Guillaume Canet reuseste sa revigoreze batranul thriller american. Si pe Clive Owen

 

Cand o poveste frantuzeasca se trezeste pe un platou de filmare american cu un regizor european la carma, rezultatul poate fi de-a dreptul impresionant. Iar lozul castigator pare a-l fi tras de data aceasta un reprezentant al scenei pretty boys, aripa actori francezi, Guillaume Canet. Poate vi-l amintiti din filme usor siropoase precum Jeux d'enfants (2004) sau Last Night (2010), dar probabil putini stiu ca s-a facut remarcat in 2006, in calitate de regizor cu premiatul Tell no one (Ne le dis a personne).

 

 

blood ties 

 

 

Blood Ties / Legaturi de sange marcheaza debutul regizoral al lui Canet pe pamant filmografic de limba engleza si este inspirat de un film frantuzesc din 2008, in care a jucat: Rivals, al lui Jacques Maillot.

 

Este povestea, mereu complexa si delicata, a legaturilor de familie, a doi frati care devin rivali, o poveste plina de clasice antinomii si clisee ale thriller-ului american: fratele bun - fratele rau, rivalitatea, rafuieli, jafuri, urmariri cu masini,  familie destramata, indragostitul de cine nu trebuie, droguri, prostitutie. Numai ca regizorul francez reuseste sa impuna o cadenta plina de prospetime si unghiuri inedite acestei istorii de familie.

 

Suntem in anii '70 si totul e de-acum vintage, inclusiv imaginea, ca sa nu mai vorbim despre coloana sonora, un adevarat regal in care veti recunoaste hituri Gianni Morandi, Little Richard sau The Crystals. Chris (Clive Owen) este oaia neagra a familiei si tocmai iese din inchisoare. Il asteapta fratele cel bun, si pe deasupra politist, Frank (Billy Crudup), care-l va ajuta sa intre pe calea cea dreapta. Numai ca liniile sunt precis conturate numai pe hartie si caruselul se invarte incet dar sigur. In combinatie intra si fosta sotie, dependenta de droguri a lui Chris, Monica (Marion Cotillard, care dovedeste ca sotia regizorului poate fi uneori cea mai buna acrtrita din film), o noua idila (Mila Kunis, care joaca fix ca o planta de apartament), dar si ispita (Zoe Saldana, intr-o interpretare destul de ca la carte).

 

Familia e intregita de Leon, tatal bolnav si usor partinitor al celor doi, incarnat de carismaticul James Caan, si de sora impasibila dar expresiva in viziunea lui Lili Taylor.

 

Marele plus al filmului este jocul atat de bine inchegat al acestei simfonii de familie, care lasa locul principal cuvenit confruntarii celor doi frati. Astfel ca punctele de crescendo ale actiunii au o buna forta dramatica, fara urma de ridicol. Iar daca nu veti surade la combinatia cravate si mustati saptezeciste, veti fi impresionati de cadrele in care New York-ul este bine decupat in urmariri cu masina, sau prin impozanta Grand Central.

 

Nu stim cat ii va impresiona pe americani viziunea lui Canet despre lumea gangsterilor si a politistilor din New York, dar Blood Ties a reusit sa scuture din amortire un gen care a cam incremenit.

 

Click pe foto pentru marire 

blood ties blood ties
blood ties blood ties

Foto: Independenta Film

 

Cel mai tare actor/actrita: Clive Owen face un personaj atat de nuantat si complex, incat nu ai cum sa nu-l adaugi pe lista de bad boys preferati

 

Cea mai tare faza: Sunt mai multe scene puternice: zaboviri de camera pe o oglinda de masina, momentul de incaierare dintre frati, scena de prima iubire dintre Mila Kunis si Owen, zambetul peste umar aruncat de Marion Cotillard urmarita de camera

 

De ce merita sa-l vezi: Pentru a intelege ca un thriller bun poate fi si altceva decat efecte speciale si clisee

 

Punctul slab: Prea studiat pe alocuri

 

Cu cine mergi sa-l vezi: In familie 

 

Nota OM: 4/5

Distribuie