Filmul Plansa reprezinta debutul tanarului regizor Andrei Gheorghe in lumea fascinanta a lungmetrajelor, avand-ul drept coproducator pe Dan Chisu.
Productia filmului s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani (!), avansand cu pasi mici, dar siguri catre prima sa proiectie work in progress in cadrul Festivalului International de Film Independent Anonimul si mai apoi premiera internationala in cadrul festivalului de la Mons. Realizarea a fost facuta prin mijloace independente, “intre prieteni” si este produs de DaKINO Production si DIUD Films.
Povestea pe care a fost bazata constructia filmului ii prezinta pe Alex (Silvian Valcu), un fost campion la scrima, retras din activitate din cauza unui accident suferit la picior, caruia i se ofera ocazia de a antrena viitorii campioni, precum si pe Anda (Olimpia Melinte), o sportiva transferata de la Bucuresti la Constanta, nou venita in echipa lui Alex.
Subiectul tratat si apropierea de scrima este justificata de profesia tatalui regizorului, antrenor al acestui sport. Conturarea personajelor a fost gandita in asa fel incat acestea sa se apropie cat mai mult de realitate, fara personaje negative fictive. Frazele sunt taioase in anumite momente, dar reale si totodata amuzante.
Zbuciumul actiunii din partea de incipit se potoleste treptat pe masura ce zbuciumul interior al personajelor cheie dispare. In aceeasi masura, secventele din prima parte a filmului au treceri rapide, dar care se linistesc si ajung sa fie fluente odata cu derularea actiunii si cu calmarea apelor.
Lumina lipseste in unele cadre, lipsa acesteia fiind voita, ca un element cheie. Mesajul filmului este unul simplu si motivational: chiar si atunci cand incepi cu stangul nu renunta la ambitie si speranta, pentru ca de cele mai multe ori ceea ce trebuie sa se intample chiar se va intampla.
Click pe foto pentru marire
Foto: DaKINO Production si DIUD Films
Cel mai convingator actor / actrita: Olimpia Melinte in rolul de femeie dispusa sa renunte la multe din placerile vietii de dragul celei mai mari pasiuni, scrima
Cea mai tare faza: Scena dialogului din masina
Punctul slab: Cadrele de la inceput, vizibil sacadate
De ce merita sa-l vezi: Pentru ca face parte din filmele romanesti care te pot surprinde in mod placut
Cu cine mergi sa-l vezi: Chiar daca scrima nu-ti suna foarte romantic la prima vedere, filmul merita vazut alaturi de persoana iubita.
Nota OM: 3,5 / 5