• Share

Comorile Chinei - Soldatii de teracota in vizita la Bucuresti

Comorile Chinei - Soldatii de teracota in vizita la Bucuresti

 

A fost odată ca niciodată un despot împărat, ce le-a ordonat supușilor să îi construiască un mormânt măreț, demn de primul conducator al Chinei. Și cum mormântul trebuia protejat, din argilă arsă si smălțuită a fost făurită o armată de opt mii de soldați. Asta se întâmpla acum mai bine de două milenii.

 

Astăzi, putem admira și noi măiestria meșteșugarilor chinezi în holul principal al Muzeului Național de Istorie.

 

                   

 

Călătoria în istoria Chinei începe în jurul anului 4000 î. Hr. cu prima parte a expoziției, nașterea civilizației. Cu fiecare vas din neolitic sau de bronz ți se derulează în fața ochilor o scenă a culturii primitive: oameni în jurul mesei bând licori din orez fermentat sau desfășurând tot soiul de ritualuri străvechi. Vasele, detaliat decorate, parcă anunță încă de pe atunci bogăția ornamentală a obiectelor din zielele noastre. Însă sunt spectaculoase ținând cont de epoca în care au fost realizate.

 

 

Înaintând prin fața vitrinelor, ajungi la partea în jurul căreia se învârte întreaga expoziție - Comorile Chinei: obiectele descoperite în mormântul împăratului Qin Shi Huangdi, în mijlocul cărora tronează, bineînțeles, faimoșii soldați de teracotă. Un general, un infanterist, un arbaletrier, un conducător de car de luptă și un cal, toți lucrați cu cea mai mare atenție și migală și fiecare diferit prin expresia feței și prin veșmintele purtate. Citind descrierea și aflăndu-le povestea îți este greu să nu îi privești mai apoi prin prisma caracterului lor monumental. Fidelitatea reproducerii fiecărui soldat până în cel mai mic detaliu este într-adevăr ceva deosebit. Și când realizezi că sunt 8000 la numar (din care o mică parte prezentă la București) și că au fost construiți acum 2000 de ani…

 

Citeste mai departe pe Postmodern

Distribuie