Cinematografia universala abunda in creatii de tot felul cu titlul The Raven. Ca sa evitam eventuale confuzii, trebuie mentionat ca de aceasta data nu se transforma nimeni in sau din corb. Nu avem un erou cu puteri supranaturale (sau orice alt personaj cu astfel de puteri). Nu exista vreo dorinta ucigasa a naturii, a spiritelor sau a oricarei alte entitati dincolo de intelegerea umana. De fapt, totul este destul de uman, de asezat si de inteligibil.
Se poate spune chiar ca The Raven/Corbul nostru este un film cerebral, care imbina doze optime de actiune si mister cu ceva umor. Edgar Allan Poe insusi este protagonistul (interpretat de John Cusack), pus in ipostaza unui detectiv ad-hoc dintr-un univers nu foarte diferit de cel al lui Sherlock Holmes. Urmaritul, ca de obicei, este un criminal malefic. Politia, ca de obicei, este neputincioasa. Iar cheia enigmei se gaseste chiar in opera scriitorului american de fictiune. Cireasa de pe tort, o miza clasica: viata iubitei lui Poe (Alice Eve).
Din nou, avem de a face cu un autor devenit personaj, dupa nu prea indepartatul Anonymus (lansat in toamna anului trecut). Cu mai slabe nuante biografice, de data aceasta, dar nu lipsit de ele. Merita remarcat ca actiunea se petrece intr-o perioada tulbure din viata lui Edgar Allan Poe, cunoscut, de altfel, pentru o existenta pe de-a-ntregul tulbure, marcata de excese de tot felul, alcool si droguri. Sa-i zicem "o viata boema". Asa ca, daca doriti sa credeti ca scenariul putea fi adevarat, probabil ca dovezi care sa-l infirme vor fi greu de gasit.
Si corbul, corbul unde e? Corbul pare sa tina mai mult de marketing. E drept, printre alte citate din Poe, avem parte si de ultima strofa a cunoscutului poem. Si de cateva aparitii discutabile ale numitei zburatoare. Discutabile, in sensul ca se putea si fara ele. The Raven este, in esenta, un film politist. Citatele si cateva imagini sangeroase nu reusesc sa integreze macabrul in restul filmului. Nu veti gasi aici nimic din lirismul lui Sweeney Todd, de exemplu.
Aspect care poate fi vazut si intr-o lumina pozitiva: The Raven/Corbul este un film curat, cu o atmosfera mai curand europeana decat americana. Aproape ca un episod dintr-un serial Sherlock Holmes, pe tema operei lui Edgar Allan Poe. Nu exceleaza in atmosfera, dar se poate ca nici sa nu fi fost aceasta intentia regizorului James McTeigue. Pe de alta parte, tot el construise o atmosfera interesanta si coerenta in V for Vendetta, care ramane cea mai buna creatie a lui. Pentru admiratorii lui Guy Fawkes (fie ei protestatari anti-ACTA sau nu), The Raven rezerva cateva momente cu ecouri in filmul mai sus mentionat. Culmea, produse de aparitia personajului negativ, aici nelegitim si oarecum neverosimil.
Revenind la corbul lui Poe, senzatia finala este cea a unui boardgame de genul "gaseste criminalul" jucat cu prietenii: te tine atent, este bine construit, insa nu te lasa cu ceva memorabil. S-ar putea face mentiuni pentru frageda Alice Eve, pentru John Cusack, care compune un Poe temperamental si credibil, pentru poante subtile inserate in scenariu. Una peste alta, un film de vazut, dar nu de revazut.