Trebuie să recunosc că nu prea știu cu ce altceva s-a ocupat scriitoarea Stephenie Meyer, în afară de succesul mondial al Saga Amurg. Totuși, de ceva vreme mi-a trecut pe la urechi vestea ca o alta carte a sa va fi ecranizata, iar succesul nu o va ocoli nici de aceasta data. Si uite ca Gazda / The Host ruleaza deja in cinematografe...
De această dată vampirii au ramas intr-un con de umbra si au facut loc unei povesti de dragoste ceva mai complicată. Acțiunea se desfășoară undeva în viitorul nu foarte apropiat, unde Pământul este ocupat de o specie de extratereştri paraziţi care pune stăpanire pe corpul uman, inhibând toate emoţiile, personalitatea şi conştiinţa victimelor.
Melanie Stryder (Saoirse Ronan) este una dintre ultimele supravieţuitoare si lupta in continuare cu inamicii, riscându-şi viaţa pentru oamenii pe care îi iubeşte: Jared (Max Irons), Ian (Jake Abel), Jamie, fratele său (Chandler Canterbury) şi unchiul ei, Jeb (William Hurt).
Filmul în sine nu-mi pare o capodoperă, dar învățăturile pe care le putem sustrage din poveste merită puțină atenție. Până la urma, lăsând la o parte genul Science Fiction pe care-l abordează și micile clișee americane, in film e vorba despre sacrificiu, prietenie, dar și iubire. La un ochi aruncat mai atent asupra filmului, putem observa că există un grad de complexitate ce te face involuntar să empatizezi cu persoanjele, fie că vorbim de latura umană a lui Melanie, fie de Wanda, entitatea extraterestră ce pune stăpânire pe corpul fetei, ambele suflete coexistând în același trup.
Stephenie Meyer a scris Gazda în perioada în care Saga Amurg abia ce începuse să se scalde în apele tulburi ale celebrității mondiale. „În romanul Gazda e vorba despre găsirea echilibrului în viaţă. Sigur, există o poveste de dragoste, dar dintr-o perspectivă realistă şi matură, dincolo de elementele science-fiction.”, declară scriitoarea.
Viziunea autoarei asupra entităților care pun stăpânire pe oameni reprezinta o abordare diferita fata de cea cu care ne-am obisnuit in filmele de gen. Sufletele, așa cum sunt ele denumite, sunt un grup paşnic, armonios şi omogen. Ei rezolvă multe dintre problemele lumii noastre, făcând să dispară foamea, boala, frica sau violenţa.
Click pe foto pentru marire
Foto: MediaPro Distribution