Mostenirea lui Bourne / The Bourne Legacy este al patrulea film din seria Bourne, o serie bazata pe romanele de spionaj ale lui Eric Van Lustbader. Primele trei parti il aveau in rolul principal pe Matt Damon si regia era semnata de Paul Greengrass.
Cel de-al patrulea, scris si regizat de Tony Gilroy, il introduce pe Jeremy Renner, un actor bun care are nenorocul sa dea numai peste roluri mediocre, precum cel actual, in care il interpreteaza pe Aaron Cross (detaliile tind sa te bage in ceata, prea multe operatiuni, nume, agentii, corporatii).
Mostenirea lui Bourne prezinta povestea lui Aaron Cross/Kenneth Kitsom, un agent al operatiunii Outcome (ceva extrem de secret si periculos), care pentru primele 80 de minute se bate cu lupi si drone prin Alaska, iar pentru restul filmului se fugareste prin Manila, Filipine alaturi de doctorul Marta Shearing (jucat de Rachel Weisz) pentru a fura pastile de diferite culori care ii imbunatatesc calitatile fizice si mentale.
Filmul sufera de o structura trunchiata si frangmentata, in prima parte compusa din montaje paralele. Vedem imagini cu Aaron Cross prin Alaska, alternand cu scene din birourile baietilor rai si paranoici de la CIA (Edward Norton, Stacey Keach) care se gandesc cum sa-l extermine pe Aaron si restul programului Outcome. A doua parte a filmului se concentreaza pe lunga si relativ frustranta urmarire de parkour, masini, motociclete, camioane.
In cazul in care nu ai vazut primele trei filme, prima parte a ultimei ecranizari o sa ti se para nitel indescifrabila si chiar plictisitoare. Iar faptul ca un film are nevoie de celalalte parti pentru a deveni vizionabil nu e o calitate, intrucat tocmai din considerentul asta s-au inventat serialele. De altfel, seria Bourne ar face de-un serial chiar reusit, insa aici vorbim, totusi, de lung-metraje...
Daca stam si ne gandim, avem pe tava toate ingredientele unui film de actiune peste medie. Adica un buget de mai bine de 100 mil. $, un casting mai mult decat impresionant, dar toate sunt anihilate de o structura cam neinspirata, lipsa de informatie asupra personajului lui Jeremy Renner (vrei sa empatizezi cu el, dar n-ai cum) si de durata de 135 minute care este mult prea lunga pentru ceea ce ne arata.
Din pacate, The Bourne Legacy se adreseaza in mare parte fanilor “die hard” ai seriei Bourne. Dar, fara indoiala, numarul acestora e unul impresionat, asa ca filmul are mari sanse sa detroneze toate box-office-urile!