De curand, in Bucuresti, s-a deschis o noua berarie cu specific german, ce promite o experienta autentica cu ciolan si multa bere. Situata pe soseaua Orhideelor nr. 19, aproape de caminele studentesti din Grozavesti si Regie, dar si de zona comerciala conturata in jurul podului Basarab, Siegfried PrivatBrauerei are doua niveluri si pune la dispozitia clientilor un spatiu generos, cu peste 300 de locuri la masa. In curand, la Siegfried se va deschide si terasa, cu o capacitate de peste 500 de persoane.
Cand am ajuns in seara deschiderii, mirosea a proaspat, lucrarile de amenajare fiind incheiate de curand. Localul este spatios si amenajat in stilul Oktoberfest. Picturi traditionale in care germani se veselesc cu halbele in mana se intrevad din loc in loc pe pereti. Aspectul rustic e completat de cateva capite de fan asezate strategic pe etajere, felinare ce lumineaza fiecare stalp si cateva burlane invelite in cupru. Unul dintre pereti este acoperit in intregime de un fragment din Legea Germana a Puritatii Berii, document de capatai pentru producatorii de bere. Fragmentul este scris in germana, pe un font gotic si, din ce-am citit ulterior pe internet, prevede ca berea trebuie realizata doar cu ingrediente naturale.
Mesele din lemn zdravan, inconjurate de banci si ocazional de scaune, sunt pentru 4, 6 sau 8 persoane. Servirea este facuta de domnisoare in costume bavareze, care aduc fara probleme metri de bere si carnati la mese. De atmosfera se ocupa formatia de suflatori ce interpreteaza cantece bavareze de petrecere.
In seara deschiderii, am fost intampinati cu un pahar de schnaps (10 lei) care ne-a pus sangele in miscare, iar pe masa ne asteptau covrigii tipici cu sare - brezel, cum le zic germanii, ce puteau fi savurati alaturi de o pasta de branza cu diferite condimente.
Selectia de beri cuprinde Siegfried Pils - bere tip Lager facuta dupa metoda traditională la care fermentatia drojdiei durează minim trei saptamani, Siegfried Weizen - bere traditionala preparata din grau, orz si hamei si Siegfried Naturtrub - berea nefiltrata. Halba de 400 ml este 9 lei, iar cea de 1l, 20 lei. Pentru cei mai insetati, exista varianta de 5+1 gratis sau 10+3 care, bineinteles, vin la metru. La sticla se gaseste bere neagra si bere fara alcool.
Meniul cuprinde preparate germane traditionale: ciolan, carnati, supa de cartofi cu carnaciori, varza calita, strudel cu mere. Specialitatea bucătarului este renumitul ciolan german invelit intr-un sorici crocant. Adus pe un platou de lemn, ciolanul chiar arata impresionant, iar gustul este delicios, o combinatie ideala intre carnea frageda si sorici. Ciolanul se plateste la kilogram si ajunge pentru doua, chiar trei persoane. Kilogramul costa 49 de lei, iar un ciolan are in medie 1.2 kg, adica ajunge sa coste 60 de lei. De neratat sunt si carnatii traditionali, cu preturi cuprinse intre 16 si 18 lei.
Din meniu nu lipseste nici snitelul urias, de porc sau de pui, pe care nu am avut ocazia sa il degustam. O portie este 23 de lei pentru snitelul de porc si 22 lei pentru cel de pui. Recomandat sa fie insotit de o salata de cartofi germani (10 lei) sau o portie de varza calita (7 lei). Pentru desert, optiunile sunt limitate, dar gustoase: strudel cu mere si sos de vanilie sau strudel cu branza, nuci si stafide, acoperit cu zahar pudra, ambele la 15 lei.
Am ramas placut impresionati ca beraria sustine Concordia, organizatie umanitara, non-profit, ce ofera posibilitatea tinerilor cu o situatie sociala dificila sa urmeze gratuit cursurile atelierului de brutarie si sa invete o meserie. Astfel, painea si covrigii pe care i-am servit la masa au fost produsi de brutaria organizatiei.
Siegfried PrivatBraurei este locul potrivit daca vreti sa gustati preparate germane traditionale, pentru care garanteaza Amon Heiss, chef-ul care a vegheat ca retetele sa fie facute exact ca cele din Germania. Avand preturi medii, e numai bun pentru impresioant sefi, rude sau prieteni, ori pentru a sarbatori o ocazie speciala.