Cea mai noua prezenta in peisajul online bucurestean este o camila simpatica si altruista care isi va face debutul public in cadrul Lansarii TradeCamel. Loc de troc. In spatele ei, si mai exact a platformei online TradeCamel stau mai multi tineri entuziasti care cred in puterea altruista a trocului si in prieteniile care se pot lega in momentul interactiunilor umane. Mai precis, va fi incurajat schimbul de obiecte si servicii care va veni la pachet cu o dimensiune ecologica si umanitara. Ii tinem pumnii camilei care are planuri mari si il lasam pe Catalin Secosan, unul dintre initiatorii proiectului, sa ne povesteasca mai multe.
Orasul Meu: La inceput a fost... trocul?
Catalin Secosan: Ne bucura sa spunem ca inca este. De exemplu, un anunt de actualitate in mica publicitate: Dacia 1310, stare bună, schimb cu țuică. Schimburi precum cel exemplificat sunt preponderente in presa de mica publicitate romaneasca. Lucram la un articol pe blog numit Schimburi clasice romanesti unde avem o multitudine de astfel de exemple, ale hazului și ingeniozității românești. În lumea cămilei banii sunt de prisos. Ai nevoie doar de puțina iscusință în arta schimburilor și un strop de imaginație. De restul ne ocupăm noi!
OM: Intregul Univers se misca in jurul acestei uriase forte, banul, deci care mai e, in zilele noastre, necesitatea si importanta trocului?
Catalin: Este clar ca banul guverneaza si cu toate ca ne-ar placea sa schimbam aceasta, este o forta, din pacate, mult peste puterea camilei. Dar trocul are si el armele lui secrete, asii sai in maneca, si anume partea sociala a trocului. Din fiecare troc, din fiecare schimb sau dar, speram sa se nasca si o prietenie, prietenie pe care banul deseori o ingroapa.
Un alt atu al trocului esti si latura sa ecologica. Fiecare troc genereaza doua produse mai putin in groapa de gunoi. Propunem sa ne inconjuram de trocuri si prietenii, nu gunoaie.
OM: Ce alte preocupari mai au oamenii din spatele proeictului?
Catalin: Suntem o echipa atat de variata incat mi-ar lua pagini intregi sa le insir pe toate. Antreprenori, filantropisti, ecologisti, gurmanzi, karatisti, dansatori etc. si camile part time.
OM: De ce o camila?
Catalin: Camila este reprezentativa trocului. Simbolistica animalului carand saci plini de daruri si produse gata pregatite pentru targ. Am putea duce si mai departe imaginea acestor camile, ele devenind parte sau chiar scopul trocului, obicei pe care noi insa nu il sustinem online.
OM: Cum credeti ca se va adapta camila iernilor bucurestene?
Catalin: Suntem in mare cautare de copite de iarna. Sincer ne si asteptam la o noua lege care sa ceara echiparea tuturor camilelor cu copite antiderapaj. Daca cunosti un bun reprezentant, te rog sa ne dai un semn pe [email protected] adresa unde ne poti comunica orice oricand, si de ce nu, ne poti scrie si doar sa ne saluti. In mediul online lucram deja, pentru a ne adapta mai bine iernilor, cu categorii specific anotimpului: haine groase, caciuli, fulare, manusi si ciocolata calda. Vin fiert pe ciocolata calda… un troc rupt din Rai pentru - 22 grade, nu?
OM: Cum o sa functioneze mai concret sistemul TradeCamel?
Catalin: Nevoie langa nevoie este exprimarea folosita in planul de afaceri, dar cum suntem oameni sau in cel mai bun caz camile, si nu afaceristi, trebuie sa spunem cum este pe bune: oportunitate langa oportunitate. TradeCamel apropie oamenii si incearca sa transforme un simplu produs si un serviciu la indemana tuturor celor care folosesc acest mediu online pentru a deservi cel putin doua persoane. Putem exagera acest principiu si sa spunem ca o investitie fie ea de bani in cazul unui obiect, fie ea de timp in cazul unei indeletiniciri, este dublata, adusa sa lucreze pentru doi oameni concomitent.
OM: Dar despre dimensiunea umanitara a TradeCamel ce ne spuneti?
Catalin: Darul este cea mai pura metoda de a interactiona cu alti oameni. Aceasta este o nevoie constanta a omului, si aici ne referim atat la nevoia de a darui, cat si la nevoia de a primi. Din pacate, aceste oportunitati sunt mai frecvente in perioada Sarbatorilor. Noi incercam sa facilitam accesul la daruri in orice moment al anului. Fiind o platforma online, nu numai ca iti este la fel de facil ca in perioada Sarbatorilor sa donezi, dar o poti face noaptea, in weekend sau in afara evenimentelor special organizate, ceea ce noi speram sa incurajeze darnicia.
OM: Cine poate participa?
Catalin: Orice entitate cu varsta legala de peste 13 ani, fie ea camila, fie om de sex masculin, feminin sau nedeterminat, orice rasa, culoare, orientare sexuala, ideologica sau religioasa. Nu incurajam in schimb oamenii care vor aduce banii in discutie. Exista alternative la TradeCamel unde isi pot vinde produsele sau serviciile si ii rugam sa le foloseasca pe acelea.
OM: Programul va functiona numai in Bucuresti sau si la nivel national?
Catalin: Lansam oficial in Bucuresti deoarece este mai facil oamenilor sa se intalneasca fata in fata. Deocamdata nu avem un serviciu de livrare si acestia o sa se intalneasca in feluri stabilite de comun acord, in prealabil. Incurajam si oamenii din restul tarii si, de ce nu, chiar si din afara acesteia sa ne foloseasca serviciul, dar din pacate nu suntem inca la nivelul la care ne dorim ca sa fie totul facil si pentru acestia. Speram sa fie un serviciu international, raspandit si folosit in toata lumea in mai putin de 24 de luni. Tineti-ne pumnii!
OM: Cum credeti ca va arata TradeCamel peste un an?
Catalin: O ultima intrebare minunata! Avem un formular de feedback in partea dreapta pe prima pagina a site-ului si un email mentionat atat mai sus cat si pe site, metode prin care asteptam propunerile si ideile voastre cu mare interes. Cu un arhitect excentric de sistem si sugestiile a mii de oameni, speram, TradeCamel nu are cum sa ajunga altfel decat minunat in mai putin de un an.