• Share

Oamenii orasului: Ioana Nicolescu, despre design, reciclare si umor - accesoriul care nu ar trebui sa lipseasca bucurestenilor

Oamenii orasului: Ioana Nicolescu, despre design, reciclare si umor - accesoriul care nu ar trebui sa lipseasca bucurestenilor

 

In cateva saptamani va avea loc la Bucuresti o noua editie a targului de design contemporan si upcycling, Play Design Fair. Pana atunci (revenim cu detalii), am stat de vorba cu Ioana Nicolescu, initiatoarea primului birou de stil de la noi. Despre un Bucuresti pestrit, regasit dupa o absenta de 20 de ani, despre gradini bucurestene vs. cafenele pariziene si despre moda, in general.

 

 

ioana nicolescu play design fair 

 

 

Orasul Meu: Cum stam cu reciclarea la Bucuresti sau, mai pe englezeste, cu upcycling-ul? Foste fabrici si uzine avem berechet, dar ce facem cu ele?

 

Ioana Nicolescu: Inca nu asa bine cum am putea, mai ales la cate posibilitati sunt - la noi inca exista ideea ca daca reconditionezi sau transformi ceva, inseamna ca nu ai bani sa cumperi ceva nou, reflex din perioada comunista. Daca sunt bani, fugim la Ikea sa luam ceva ce se va gasi in cel putin 10.000 de alte case in zona. Cand lumea va dori mai degraba lucruri autentice cu suflet si o poveste, se vor gasi si alte directii. Upcyclingul vorbeste de creativitate si joaca, de dorinta de a vedea ceva nou intr-un obiect ce a avut deja o viata, este o solutie simpla si la indemana tuturor. Unul dintre primele lucruri care m-au incantat la Bucuresti a fost multimea de case si imobile vechi, imi imaginam cat de usor pot deveni locuri noi, concept store-uri inovatoare, spatii polivalente. Acum insa ma loveste tristetea lor si atitudinea de resemnare a locuitorilor, din comoditate. Fostul magazin Bucuresti de exemplu, un loc ideal pentru comert situat extrem de bine si cu o marime usor de gerat, este un spatiu abandonat care a stralucit cateva zile printr-o idee frumoasa semnata de Grolsch.

 

 

OM: Din cate am inteles, locuiesti in Franta. Cum ti se pare, din aceasta perspectiva, ca s-a schimbat orasul in ultimii ani?

 

IN: Am revenit in tara recent, dupa 20 ani, deci surpriza a fost mare pentru mine. Practic a trebuit sa ma obisnuiesc cu un oras nou care miroase pe alocuri a parfumuri vechi. Intre locuri familiare pe care nu le mai recunosteam sau care au disparut si altele total noi, a fost amuzant - unde este celebra cofetarie Bucuresti unde mergeam dupa prajituri de ciocolata, cum de a aparut o cladire de sticla langa CEC? Nu e vorba de nostagie, ci de repere. M-a uimit puzderia de mall-uri, unele rivalizeaza cu ceea ce am vazut in Singapore.

 

Este aiurea sa faci o comparatie intre aici si acolo, fiecare oras are calitati si defecte. E ca si cum as compara mere cu pere. Ma bucura reabilitarea Centrului Vechi sau evenimente ca Romanian Design Week. In aceeasi masura, deciziile de a rade case declarate monumente istorice ma scot din minti - un oras care isi sterge trecutul cu buldozerul este un oras care-si uita trecutul si ramane fara personalitate.

 

Unul din lucrurile pe care le savurez aici si care imi lipsesc la Paris sunt terasele si gradinile. La Paris sa bei o cafea este o lupta strategica intre o masuta si un scaun inghesuite pe marginea trotuarului, chelnerul rebel, masinile care trec la 20 metri. Insa croissantul este mai bun ca oriunde altundeva.

 

 

OM: Dar peisajul modei bucurestene?

 

IN: Poate nu sunt cea mai indicata persoana sa raspund, sunt subiectiva - foarte pestrit. Ca si cladirile si orasul, in salturi si contraste. O zi indraznet, cateodata amuzant, uneori chic si original, alteori conventional si cuminte. Inca este prea important ceea ce cred ceilalti despre noi (prietene, surori, iubiti, etc.), ce eticheta are si cat costa, ca sa avem curajul sa asumam un stil personal si sa ne simtim bine. Sunt singura ca este doar o chestiune de timp, insa nu trebuie sa uitam sa radem din cand in cand.

 

 

OM: Ai infiintat Code Noir Style, primul birou de stil de la noi. Care este, in general, atitudinea romanilor fata de ideea de consultanta in imagine?

 

IN: De multe ori gresita. Pentru multi nu este foarte clar ce face un consultant, dar nici un designer sau un buyer, asa ca ideea de consultanta de multe ori arunca si mai multa ceata. Este o meserie subestimata la noi, nu se stie bine despre ce este vorba, referintele sunt luate din emisiuni americane care nu prea au legatura cu realitatea romaneasca. Mi s-a intamplat sa mi se spuna ca un consultant este un PR care spune ce sa porti la diferite evenimente, mi s-a povestit cum unii din cei care doreau consultanta credeau ca este vorba de un designer cu care te duci la shopping si care iti duce pungile.

 

 

 ioana nicolescu

 

 

OM: Cel mai fashionable loc din oras la ora actuala?

 

IN: Nu stiu cat de fashionable, nu este neaparat cuvantul pe care l-as folosi. Sunt doua locuri momentan in care ma simt bine si care imi plac pentru ca sunt diferite, Origo si Humanitas Cismigiu.

 

 

OM: Daca ar fi sa alegi trei tineri designeri romani…

 

IN: Fetele de la 109 pentru umorul pe care il gasesc in fiecare noua colectie sau Mihaela Zvinca pentru piesele rafinate de bijuterie si mai nou, prima ei colectie de genti din piele. A treia alegere, cu toate ca nu-i place sa i se spuna ca este designer, este fireasca: Viviana Basan, o artista ce creeaza de putina vreme accesorii minimaliste din fetru. Toate trei sunt designeri cu un univers personal bogat si o viziune deosebita si originala. Dar ar fi si Carmen Secareanu, echipa de la ATU, Adelina Ivan sau Lucian Broscatean.

 

 

OM: Play Design Fair se afla in pragul celei de-a treia editii. La ce trebuie sa ne asteptam?

 

IN: Cum ne place sa spunem, in primul rand la joaca, dar la una serioasa - Play Design Fair este un loc unde totul de poate intampla si unde invitam cu drag pe cei care vor sa ne cunoasca. Daca va place moda, designul si un eveniment diferit, it's the place to be. Designeri, haine, accesorii sau sfaturi de styling de la profesionisti si conferinte inspirationale, proiectii de documentare de moda sau o piesa de teatru, o cafea pe terasa Chez Elvire cu un extraordinar quiche de spanac, paleta este larga - nu pot spune mai mult cum ne place sa pregatim surprize si o sa ma traga colegele de urechi, dar va asteptam pentru un city break special cu chef de vacanta, oameni grozavi si multa voie buna !

 

 

OM: O gradina din oras unde-ti place sa bei o cafea ori o limonada:

 

IN: Fara sa ezit, la gradina OAR - am descoprit-o printr-un meniu ce propunea vara supa de cirese cu sampanie si am ramas pentru loc si ambianta.

 

 

OM: Un accesoriu care nu ar trebui sa lipseasca din dulapul niciunei bucurestence:

 

IN: Umorul - am uitat sa glumim si ne luam mult prea in serios. Viata este prea scurta si avem destule motive sa fim ganditori.

 

 

OM: Tot ce iubesti la Bucuresti, intr-o propozitie:

 

IN: Asta este intrebarea de baraj pentru incheiere. Intr-o propozitie? Colorat, poluat si imprevizibil.

Distribuie