Dupa incoerentul Legaturi Bolnavicioase, Tudor Giurgiu revine cu o dramedie usor savurabila, care beneficiaza de cea mai masiva strategie de promvare a unui film romanesc (aproape 20 de mii de spectatori pana in acest moment, fiind cel mai vizionat film romanesc din ultimii 10 ani): Despre oameni si melci.
Filmul isi incepe actiunea cu imagini de arhiva TVR in care este surprinsa aterizarea lui Michael Jackson din 1992 pe Aeroportul Otopeni, isteria fanilor si intalnirea super-starului cu Ion Iliescu. Despre Oameni si Melci se petrece tot in 1992, insa in oraselul Muscel, unde fabrica ARO, ajunsa in pragul falimentului, urmeaza sa fie cumparata de o companie franceza producatoare de melci conservati. Aici apare si problema: daca fabrica va fi vanduta, mare parte din angajati isi vor pierde locul de munca.
Liderul de sindicat George, interpretat de Andi Vasluianu, vine cu o solutie excentrica pentru a salva ARO si propune celor o mie de muncitori sa doneze sperma pentru a putea cumpara chiar ei fabrica. De cealalta parte a baricadei il avem pe directorul intreprinderii, un Dorel Visan intr-un rol de lichea care vrea sa vanda fabrica cat mai repede francezilor si sa le puna bete in roate muncitorilor.
In primul rand, Despre oameni si melci profita de un scenariu dens si antrenant, semnat de Ionut Teianu, avand 2-3 subploturi pe langa cel principal si chiar un easter egg cu Michael Jackson!
Un alt element placut este personajul lui Andi Vasluianu, care probabil avea nevoie de un rol decent, mai ales dupa cel de liceean (el avand 35 de ani) in reebot-ul catastrofal al seriei Licenii.
Dar ceea ce m-a surprins cel mai mult este, de departe, imaginea filmului, semnata de Vivi Dragan Vasile. Culorile calde, aproape saturate sunt o nota nemaintalnita intr-un film romanesc din ultimii ani. Undeva aici apare si problema. Comparand restul lung-metrajului cu imaginile de arhiva, filmul nu poate reda senzatia anilor ’90.
In alte roluri: Monica Barladeanu, amanta lui George si secretara directorului ARO, Andreea Bibiri, sotia lui George, vestitul actor francez Jean François Stevenin si fiul sau, Robinson Stevenin si lista ramane deschisa.
In concluzie, Despre oameni si melci este o comedie usoara, care poate fi savurata oricand. Si chiar este, daca ne luam dupa cifrele impresionante de box-office!