• Share

One World, o karma mai buna in interviuri cu regizorii. Part I: Malika Zouhali si Katherine Fairfax - Call me Kuchu

One World, o karma mai buna in interviuri cu regizorii. Part I: Malika Zouhali si Katherine Fairfax - Call me Kuchu

 

One World Romania – o saptamana cu 57 filme si aproape 100 proiectii. Iar cand folosesc cuvantul filme in context de One World, e clar ca ma refer la documetare care au rulat pentru o karma mai buna. Documentarele proiectate in cinematografele din Bucuresti au adus in fata publicului povesti de prin lume, cazuri reale in care drepturile omului s-au dovedit a fi stangace, in care mass media hraneste consumatorul cu informatii manipulatorii si multe alte exemple. Toate cazuri menite sa atraga atentia asupra problemelor globale si sa uneasca oamenii intru incercarea schimbarii sistemului cu defectiuni. 

 

Si nu, aceste documentare nu au intentia de a te scoate trist si frustat din sala de film, ci mai degraba te incarca cu energie pozitiva, pentru a putea merge in directia potrivita. Ca sa te convingi, le-am luat un interviu lui Malika Zouhali si Katherine Fairfax, regizoarele documentarului Call Me Kuchu, un film despre comunitatea LGBT (Lesbian Gay Bi Transgender) din Uganda -  o tema controversata si foarte actuala. Chiar daca, in prima instanta, lucrurile pot parea prea grave si triste, prezentarea la nivel global a unor probleme locale deschide ochii, destupa urechile si e un prim pas important spre evolutie. Ne vedem anul viitor la One World, da?

 

 

Malika Zouhali si Katherine Fairfax - Call Me Kuchu

 

 

 

one world romania 2013

 

 

 

Orasul Meu: Cum ati ajuns sa faceti acest film impreuna?

 

Malika & Katherine: Ne-am cunoscut printr-un prieten comun si ne-am conectat instant, mai ales in urma experientelor pe care le-am avut amandoua lucrand si traind in tarile africane centrale si de est. Am devenit interesate de situatia din Uganda dupa ce am aflat de Victor Mukasa, un barbat transsexual care a castigat in 2008 un proces de referinta impotriva procurorului general din Uganda in Curtea Suprema. Era prea tarziu sa facem un film doar despre cazul lui Victor, insa am simtit ca ar fi mai multe de spus despre comunitatea LGBT din Africa de Est. Asa ca ne-am pus cu mana pe telefon si am contactat diversi activisti din regiune, inclusiv pe David Kato. Cand proiectul de lege impotriva homosexualitatii a fost promulgat in Parlamentul ugandez in octombrie 2009 am intrat in stare de soc si am decis sa ne focusam cercetarile exclusiv asupra Ugandei. Ca rezultat, cazul lui Victor Musaka ne-a intrigat si mai tare pentru ca arata ca, desi legile sodomice erau promulgate, si chiar legi si mai drastice se aflau in discutie, sistemul judiciar al tarii era totusi suficient de independent sa le permita oamenilor din categoria LGBT sau kuchus, cum ii numesc ei, sa isi revendice drepturile constitutionale. La scurt timp am realizat ca, de fapt, in Uganda exista o comunitate LGBT in continua crestere, organizata, care lupta din greu impotriva homofobiei in sali de judecata sau prin alte mijloace. Cateva saptamani mai tarziu ne-am trezit intr-un avion cu destinatia Kampala, capitala tarii.

 

 

Orasul Meu: Spuneati ca in perioada respectiva l-ati contactat pe David Kato, care a devenit mai apoi personajul principal din Call Me Kuchu. Care a fost cel parcursul?

 

Malika & Katherine: David a fost prima persoana cu care n-am intalnit dupa ce am ajuns in Uganda. A trebuit sa ne vedem cu el intr-un anume restaurant, singurul in care se simtea in siguranta in centrul orasului. Ne-a dezvaluit nume si cifre si ne-a introdus unor oameni din comunitatea kuchu, deci initial a fost un soi de intermediar. Dar odata ce am inceput sa petrecem timp alaturi de el am devenit intrigate de inteligenta si pasiunea lui si am realizat ca era unul dintre cei mai sinceri activisti din comunitate. Nu ne-a luat mult sa ne dam seama ca avea sa fie chiar protagonistul din Call Me Kuchu.

 

 

 

one world romania

 

 

 

Orasul Meu: Cum s-a shimbat situatia comunitatii LGBT din Uganda dupa asasinarea lui  David Kato din ianuarie 2011?

 

Malika & Katherine: Moartea lui David a fost traumatizanta pentru activistii din Uganda si din intreaga lume, dar amintirea lui David si opera lui au ramas o sursa de inspiratie. Iar acest lucru se aplica cu precadere in cazul lui Longjones, un alt personaj din Call Me Kuchu, un activist novice care s-a simtit cumva obligat sa-i calce pe urme lui David si a devenit astfel una din imaginile publice ale noi generatii de activism kuchu din Uganda. Mai exista si alte exemple de oameni care au ramas profund marcati de moartea lui David.

 

 

Orasul Meu: Ati ramas in legatura cu participantii la documentar?

 

Malika & Katherine: Chiar una foarte stransa. De altfel, incercam sa-i aducem pe activistii din film la cat mai multe proiectii. Pana acum am avut cel putin sapte activisti diferiti, toti din film, care au participat la sesiuni de interviuri la peste 30 de festivaluri din intreaga lume. 

 

 

Orasul Meu: Care sunt planurile voastre de viitor, veti mai lucra impreuna?

 

Malika & Katherine: Cu siguranta nu scoatem ideea din ecuatie, dar acum lucram la doua proiecte diferite - Katherine va produce un film narativ, Imperial Dreams, in timp ce Malika se ocupa de un documentar, Long Year Begin.

Distribuie