In orasele de provincie nu se intampla niciodata nimic sau cel putin asa se crede; sunt ca acele vederi pe care le culegi distrat in vacanta si care sfarsesc de obicei in vreo cutie a amintirilor.
Trecem insa cu vederea faptul ca multe dintre aceste orasele au o istorie vibranta si un farmec local care le pot azeza pe harta unui turism afectiv.
Campulung Muscel
A fost prima capitala a Tarii Romanesti si tot de aici avem si primul document scris in limba romana, Scrisoarea lui Neacsu din Campulung. Dar nu multi stiu ca in orasul de la poalele muntilor, strabatut de Raul Targului s-au nascut Parhon sau Theodor Aman sau ca faimosul magazin de palarii din Titanic Vals, al lui Mageanu mai exista inca.
Sau ca multe dintre casele evocate in literatura inerbelica (inclusiv in Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi a lui Camil Petrescu) mai sunt inca pe strazi umbroase sau de-o parte si de alta a bulevardului numit Pardon.
Pentru iubitorii de patrimoniu cultural, la Campulung sunt multe biserici pline de lespezi si de icoane vechi si dealuri falnice si atat de aproape de munte, intr-un targ muntenesc care in perioada interbelica era una dintre destinatiile favorite de vacanta ale bucurestenilor.
Orsova
Meleaguri pe care au tecut dacii, romanii, apoi turcii. Un oras aflat aproape de granita, acolo unde se sfarseste lumea romaneasca si continua doar Dunarea. Aflat in judetul Mehedinti, Orsova se bucura de combinatia privilegiata Dunare-munte si are imprejurimi demne de vazut.
Pentru ca de la Orosva se poate ajunge cu vaporul la Cazanele Mari dar si la cele Mici si se poate admira inclusiv chipul lui Decebal sculptat in stanca.
Sighetu Marmatiei
Un alt oras aflat aproape de granita, de data aceasta de cea cu Ucraina, Sighetu Marmatiei este un vechi oras maramuresean, aflat la confuenta a doua rauri, Iza si Tisa. In urbea cu forma triunghiulara coexista in pace biserici ortodoxe, cu sinagogi si biserici romano-catolice.
Cladirile au ramas mandre, ardeleneste, oamenii gospodari, iar in fiecare an, spre final de decembrie are loc un festival de datini si obiceiuri, Marmatia, care este un regal vizual al portului popular si al traditiilor de peste veacuri.
Botosani
Nu parasim nordul, dar ne miscam spre dulcea Moldova, oprindu-ne la Botosani. Un alt oras vechi, atestat candva prin secolul al XIV-lea cu influente locale dar si de peste granita care-l fac sa fie chiar si in zilele noastre un amestec pestrit si colorat de origini si traditii.
Un grai aparte veti descoperi la Botosani, dar si un parc, pe aleile caruia ar trebui sa va pierdeti cateva ceasuri si numai pentru ca aici se mai afla inca cativa copaci contemporani cu Mihai Eminescu.
Sulina
Considerata a fi una dintre cele mai vechi asezari ale tarii noastre (aprox 2700 de ani vechime) Sulina are privilegiul de a vedea cum Dunarea se varsa in Marea Neagra.
Taram cosmopolit, evocat de scriitori precum Jean Bart, Sulina are astazi puncte luminoase si demne de vizitare in marea de nisip, stuf ori tamarix: cimitirul martitim, Farul din secolul al XIX-lea si o plaja inca necotropita de popularitatea turistica.