Canta si incanta pe scenele lumii de mai bine de 10 ani. Vorbim despre australienii de la The Cat Empire, pe care ii vom auzi, pentru prima oara la Bucuresti, pe 31 iulie, la Arenele Romane. Felix Riebl, solistul trupei, ne-a vorbit despre muzica, care poate aduce impreuna oameni foarte diferiti, dar si despre atmosfera speciala pe care o declanseaza fenomenul The Cat Empire.
Orasul Meu: Care e cel mai important lucru pe care ti l-a oferit muzica in toti acesti ani?
Felix Riebl: Mi-a oferit sansa de a petrece timp cu mine in calitate de compozitor si apoi timp petrecut cu un public imens si zgomotos care s-a bucurat de ceea ce am compus. Aceste doua experiente imi sunt foarte dragi. Un alt plus este faptul ca am calatorit, am cunoscut oameni interesanti si am ajuns in locuri in care nu mi-as fi imaginat ca voi ajunge.
OM: Un lucru amuzant pe care nu-l stim despre The Cat Empire si ceva foarte serios?
Felix: Amuzant este ca suntem toti foarte diferiti. N-am fi avut niciodata atatea in comun, daca nu faceam muzica impreuna. E chiar funny, pentru ca daca ne asculta cineva playlist-urile, si ele sunt extrem de diferite, deci nici nu stiu cum de am ajuns in aceasta formula. Ceva foarte serios despre The Cat Empire ar fi faptul ca am demontat cliseul legat de oamenii fericiti ori sentimentele pozitive care garanteaza aparitia muzicii vesele. Din propria experienta, pot spune ca cele mai curate si mai bune melodii se nasc adesea in urma unor situarii conflictuale si a unor complicatii.
OM: Este muzica limbajul universal care cucereste tot?
Felix: Cred ca muzica este un limbaj universal, chiar si atunci cand nu intelegi versurile. Imi amintesc cand am ascultat pentru prima oara muzica afro-cubaneza: nu aveam nicio idee despre ceea ce spuneau versurile, dar simteam muzica. Nu cred ca versul din piesa noastra, How to Explain, – Music is the language of us all, ar trebui sa fie luat literal dar, abstract vorbind, acest lucru imi pare foarte real.
OM: Ce ascultai in copilarie / adolescenta?
Felix: Cand eram mic, preferatii mei erau Dire Straights, Bruce Springsteen si Michael Jackson. Apoi, in adolescenta, am explodat in directii diferite: jazz, muzica cubano, muzica africana, hip-hop…
OM: Dar acum?
Felix: Acum, preferintele mele sunt mai diverse ca niciodata. Fratele meu mai mic (dar mare) este contra-tenor, iar sora mea mai mica, pianista si imi place mult sa-i ascult. Jacques Brel este unul dintre artistii mei preferati din toate timpurile, Leonard Cohen e ca un vechi prieten, Manu Chao e un spirit uimitor, ascult multa muzica din Ghana si, in ultima vreme, Stromae si Lil Wayne...
OM: Un artist in compania caruia ti-ar placea sa canti:
Felix: Mi-ar placea sa fac asta cu Manu Chao. E o legenda vie si chiar m-as simti onorat sa cant alaturi de el. Imi place ca se foloseste de mai multe limbi pentru a ajunge la mai multi oameni si ca da atat de multa putere ideilor simple.
OM: De ce The Cat Empire? Care este semnificatia numelui?
Felix: Numele si, mai ales, logo-ul, creeaza o atmosfera. Atmosfera oamenilor din parti diferite de lume care sunt impreuna, nu pentru ca trebuie, ci pentru ca asa aleg. E despre ceva neasteptat care sta sa se intample.
OM: Un mesaj pentru fanii romani:
Felix: Pana acum nu am cantat decat la Timisoara si de-abia asteptam show-ul din Bucuresti.
OM: Unde te simti mai in largul tau, pe scena sau in studio?
Felix: Studioul e probabil un spatiu mai confortabil, dar pot exista si zone de tensiune. Scena e un loc foarte intens, dar pe de alta parte, aici totul curge mai natural.
OM: Proiecte de viitor apropiat?
Felix: Compun mult in acest moment, in autobuz, in aeroport, dupa show-uri si sunt incantat ca explorez noi sound-uri pentru trupa. Mai compun muzica pentru festivaluri, filme si coruri. Iar la anul voi merge intr-o comunitate nativa in West Kimberly (Australia) si voi lucra acolo. De asemenea, poate ma voi ocupa si de un alt album solo, pe final de an, ramane de vazut.