• Share

Petreceri cu Cico, visinata sau Dubonnet - cum se distrau in Bucuresti parintii sau bunicii nostri

Petreceri cu Cico, visinata sau Dubonnet - cum se distrau in Bucuresti parintii sau bunicii nostri

 

Nu ne putem plange apropo de distractie intr-un Bucuresti din ce in ce mai efervescent, in care festivalurile de film, concertele sau petrecerile de tot felul se aglomereaza in orice sezon prin agendele noastre.

 

Adevarul este ca numai daca ne dorim ramanem serile acasa, in conditiile in care putem iesi la restaurant sau la patinaj chiar si la miezul noptii. Varietatea ofertei ne face uneori usor mofturosi si probabil bucuria incurcaturii alegerii a disparut demult sub auspiciile normalitatii. Cu doar cateva generatii inainte, parintii sau bunicii nostri, locuitori ai unui Bucuresti foarte diferit, nu traiau cu povara atator evenimente si petreceri din care sa poata alege.

 

Deci hai sa ni-i imaginam stand cu bucurie la vreo coada la cinema sau pregatindu-se pentru a merge la cate un ceai si sa vedem cum se petrecea iernile, in Bucurestiul altor vremuri.

 

 

cum se distrau parintii bunicii in trecut 2013 bucuresti

 

 

Culturalizarea – pe primul loc in preferinte

 

Inainte de cozile de la Studio la Les Films de Cannes a Bucarest, au existat cozile la film, pur si simplu. In Bucuresti erau peste 50 de cinematografe – unele mai exista inca, altele au disparut sau nu mai sunt functionale. La Viitorul (Eminescu), Dacia, Feroviarul (Calea Grivitei) sau Melodia (Stefan cel Mare) se statea, indiferent de anotimp, la coada pentru a vedea atat filme romanesti dar si dintre cele straine care mai treceau de cenzura. Si pentru ca iarna era destul de frig pentru plimbarile prin parcuri, cinematografele urcau inclusiv in topul preferintelor pentru intalnirile de amor. Cat despre teatru, era bataie pe bilete, iar in unele privinte fenomenul s-a mentinut pana astazi.

 

 

Petreceri home made

 

Cele mai populare petreceri de pe vremea parintilor nostri erau celebrele ceaiuri – adica chefuitul acasa la cineva. Se ascultau rock, rock’n roll etc. si sa nu va imaginati ca se consuma numai ceai. Pepsi (la sticla de sticla), Cico (suc de portocale), votca, bere sau Dubonnet (vermut) - erau cateva dintre bauturile din meniu. Iar tinerii din anii ’60 - ’70 nu erai deloc tristi nici macar in vestimentatie: jeansi evazati, fuste si rochii colorate si mini, bratari din plastic – cam asa dansau pe ritmuri Beatles, Tom Jones sau Mondial.

 

O alta distractie destul de populara, mai ales in randul domnisoarelor vremii, era petrecerea timpului la cofetarie. Daca mergeau insotite si de vreun domn, cu atat mai bine, dar oricum, se opreau in mod sigur pentru un profiterol la Casata (zona in care se afla astazi KFC din Romana).

 

 

Si unde se iesea?

 

Pentru o bere si o friptura, Caru’ cu Bere era atunci, ca si acum, unul dintre locurile preferate ale unei mese traditionale. Alte restaurante populare erau: Capsa sau Perla. In baruri faimoase precum Melody sau Continental nu se prea ajungea insa atat de simplu si numai VIP-urile vremii aveau, in general, acces.

 

Chefuri se faceau insa, chiar si in timpul saptamanii in camine, iar studentii aveau locurile lor de iesit: casa de cultura studenteasca Preoteasa (actualul The Silver Church), discoteca 303 (str. Stefan Furtuna) sau Club A

 

Se pare si ca tinerilor de pe atunci nu le era teama sa conduca noaptea prin Bucuresti o domnisoara acasa si ca, pana prin anii ’80, orasul si locuitorii sai stateau destul de bine la capitolul distractie.

Distribuie