Cine n-a auzit de faimosul indem „Dati 1 leu pentru Ateneu?” Multi nu stiu insa ca era vorba despre sloganul unei campanii de strangere de fonduri care a dus, intre 1886 si 1889 la ridicarea cladirii Ateneului.
Conturat in stil neoclasic cu accente eclectice, Ateneul a fost realizat dupa planurile arhietctului francez Albert Galleron impreună cu o echipa romaneasca formata din Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu si Ion Gr. Cantacuzino.
Terenul si gradina din fata cladirii apartineau pe la 1700 poetului Ienachita Vacarescu si purtau numele de „Livada lui Vacarescu”.
Destinat sa fie un spatiu al culturii, expozitiilor si concertelor, Ateneul trece si printr-o perioada in care este sediu al Camerei Deputatilor – aici fiind locul unde in 1919 se voteaza ratificarea unirii Transilvaniei, Bucovinei si Basarabiei cu Romania.
In anii '30 cladirea devine prin excelenta un spatiu al concertelor, aici iscandu-se cozi serioase pe partea care da in strada Constantin Esarcu, pentru bilete la concertele lui George Enescu.
Si asa a ramas pana astazi cand cladirea prinde viata in mod deosebit, in perioada festivalului George Enescu.