• Share

Retro Bucuresti: Fost camin de fete, Casa cu cariatide din Dionisie Lupu are o noua sansa la supravietuire

Retro Bucuresti: Fost camin de fete, Casa cu cariatide din Dionisie Lupu are o noua sansa la supravietuire

 

Cand iti amintesti sau scrii despre o casa abandonata sau aflata in punctul unei iminente disparitii, e ca si cum ai oferi o mangaiere unei batrane singure sau ai insufleti pret de cateva randuri, memoria unor alte vieti.

 

Suntem neputinciosi, de cele mai multe ori, in fata autorizatiilor, semnaturilor si hartiilor care hotarasc demolari ale unor monumente istorice care ar merita nu un sfarsit, ci un alt inceput. Nu vorbim despre renovari sterile, de amorul artei, ci de reintrarea acestor case in circuitul celor vii si functionale.

Case care merita prin valoarea arhitectonica, dar si prin povestea oamenilor care le-au locuit, sa dureze in memoria urbana.

 

Sunt si exemple fericite in Bucurestiul ultimilor ani, in care asemenea case adapostesc acum librarii, centre culturale, cafenele sau cluburi, dar acestea palesc in fata caselor care inca plang.

 

 

casa cu cariatide dionise lupu 70 72 bucuresti 2013

 

 

Pe una din strazile cu nume de mitropilit din zona centrala a orasului, Dionisie Lupu, la numerele 70-72 exista inca o astfel de casa-bijuterie pe care secolul al XIX-lea ne-a lasat-o mostenire.

 

Intreaga zona are un farmec aparte, iar vizavi de casa, se poate citi un ziar pe o banca, in micul scuar aflat la intersectia strazilor Dionisie Lupu si Jules Michelet. In scuar veti da si de Fantana cu copii, monument realizat de sculptorul Ion Iordanescu, care din pacate nu mai functioneaza.

 

Privind Casa cu cariatide (denumire care o face usor recognoscibila) din scuar, in anul de gratie 2013, observam ca fatada somptuoasa cu ferestre rectangulare in stil neoclasic si intrare de gala este in afarsit aproape complet renovata.

 

In spatele unei frumoase cortine se ascund de obicei drame, iar casa din Dionisie Lupu nu face exceptie. In 2009, un corp foarte mare al cladirii care nu se vedea din strada a fost demolat pentru a face loc unei viitoare cladiri de birouri. Alungam gandul unei eventuale mutilari a fatadei prin integrarea ei intr-o constructie moderna si facem un salt in timp pana in 1884, an in care arhitectul Ioan I. Rosnovanu ridica pe strada Dionisie Lupu o casa in stil eclectic, frantuzesc in care a si locuit o perioada.

 

Ceea ce o distinge in peisajul bucurestean este atentia deosebita pentru detalii – cariatidele care sprijina simetric cele doua balcoane, bufonul de deasupra intrarii, accesul facandu-se printr-un gang, si toate celelalte elemente decorative gratioase.

 

Apropo de cei care au populat-o de-a lungul timpului, destinul sau a fost unul nobil, pentru ca, dupa Primul Razboi Mondial, prin grija maresalului Averescu si a sotiei sale, Clotilda, aici a functionat un camin pentru fetele de conditie modesta. Clotilda, cea de care viitorul maresal s-a indragostit in timpul studiilor facute la Torino, a fost cea care a extins edificiul printr-o cladire anexa, care adapostea caminul. Din pacate aceasta din urma nu a fost clasata drept monument istoric, ceea ce a facilitat demolarea din 2009.

 

Si in perioada comunista Casa cu cariatide a fost locuita tot de fete, studentele anilor ’60 – ’70 de la ASE. Dupa Revolutie si vanzarea ei au urmat ani indelungi de cadere in uitare si paragina.

 

Nu ne ramane decat sa speram ca procesul de renovare al fatadei va fi de bun augur pentru viitorul casei din Dionisie Lupu 70-72.

Distribuie