Documentele pun ridicarea Hanului Gabroveni pe seama lui Constantin Mavrocordat, in secolul al XVIII-lea, iar o alta ipoteza ii plaseaza actul nasterii in “ograda” lui toptangiului Tudor Hagi Tudorache, un domn care a influentat serios comertul romanesc al epocii.
Cladirea a fost cuprinsa de flacarile Marelui Incendiu din 1847 si refacuta ulterior dupa modelul Hanului cu Tei. Pentru ca era prevazut cu pravalii si un pasaj care facea legatura intre doua ulite cu trafic si comert intens, Lipscani si Gabroveni, hanul este botezat Pasaj Comercial.
Aici vor functiona inclusiv banci pana prin 1925, iar in regimul comunist, hanul trece in proprietatea Centrocoop.
Sta multi ani inchis in asteptarea unor lucrari de reabilitare si nici multa vreme dupa 1989 soarta lui nu se schimba prea tare.
Abia in 2009 se demareaza demersurile intocmirii unui plan de reabilitare care incepe si dureaza pana in 2014.
Rezultatul este un amestec al traditiei cu modernitatea si o cladire extrem de valoroasa care a fost redata vietii culturale a orasului.
Pentru ca aici functioneaza acum Arcub, si au loc cele mai felurile evenimente artistice si culturale ale orasului. In curand puteti merge la han si pentru un concert in cadrul festivalului SoNoRo.