• Share

Retro Bucuresti: Hanul lui Manuc

Retro Bucuresti: Hanul lui Manuc

 

Unul dintre putinele hanuri pe care Bucurestiul inca le mai pastreaza este Hanul lui Manuc, a carui faima castigata in a doua jumatate a secolului al XIX-lea a pastrat ecouri pana in zilele noastre.

 

hanul lui manuc

 

Intemeietorul sau era un barbat care, dupa cum consemneaza istoria, pare a le fi avut pe toate: bogatie, faima, inteligenta si frumusete. Armeanul Manuc Mirzaian sau Manuc Bei se stabileste la Bucuresti pentru a fugi din calea razbiului ruso-turs (1806).

 

Aici achizitioneaza mai multe terenuri in jurul orasului, dar si pe cel unde va ridica hanul, aparitie inedita pentru arhitectura vremii, care dispunea de pravalii, pivnite, 107 odai si un tunel unde incapeau 500 de persoane. In mijlocul curtii se aflau o gradina cu o fantana arteziana si o cafenea. Aici au stat si reprezentantii rusi si turci care au incheiat pacea de la Bucuresti dupa 6 ani de razboi.

 

Dupa razboi, Manuc Bei se muta din Bucuresti si moare in 1817 in imprejurari ciudate. Hanul sau va trece din proprietar in proprietar pana in 1862 cand Lambru Vasilescu ii cumpara, repara si redenumeste ''Hotel Dacia”.

 

Aici au loc petrecerile lumii bune din oras, spectacole de teatru ori baluri mascate. Supravietuind perioadei comuniste, Hanul intra in posesia arhitectul Șerban Cantacuzino, iar in ultimii ani a traversat etape succesive de restaurare.

Distribuie